Een puber stimuleren gezonder te eten – want tieners eten veel te weinig groente en fruit
Nederlandse jongeren eten veel meer suiker dan andere tieners uit Europa. Daar komt bij dat ze ook nog eens veel minder groente en fruit eten dan leeftijdsgenoten uit andere landen. Met uiteraard alle gevolgen van dien: overgewicht en diabetes. Als ouder de taak om je puber het belang van gezond eten uit te leggen. Maar hoe dan?
Pubers doen namelijk het liefst precies het tegenovergestelde van wat jij ze adviseert. Zodoende zitten ze tijdens het gamen weer met een zak chips op de bank. Help?!
Gezond eten: zo stimuleer je je puber
Tieners staan nou niet bepaald bekend om het maken van verantwoorde keuzes. Niet gek, in deze fase verandert er van alles in hun brein en dat lijf. En juist daarom is het zo belangrijk dat ze gezond eten.
1. Maak zelf ook gezonde keuzes
Het helpt natuurlijk niet echt mee als je zelf veel ongezonde keuzes maakt. Natuurlijk kan je 1 x per week patatdag inplannen (kies dan eens voor ovenfriet ipv friet uit de frituur), maar zorg daarnaast voor een gezond én gevarieerd weekmenu in huis.
Je kan ook regels maken over ongezond eten, bijvoorbeeld alleen frisdrank in het weekend.
2. Betrek je kind bij het koken
Betrek je kind al op jonge leeftijd bij het koken. Neem ze mee met het boodschappen doen en laat ze zelf (verantwoorde) keuzes maken in de supermarkt. Ze hebben zelf ongetwijfeld ook goede ideeën over wat ze willen eten. Omdat ze de keuze dan zelf hebben gemaakt, kunnen ze moeilijk zeggen dat ze er geen trek in hebben.
Daarnaast kan je kinderen ook als ze klein zijn taakjes geven: sla wassen, komkommer snijden, wortels raspen etc. Als (gezonde) voeding voor jullie gezin normaal is, is de kans groter dat ze deze gezonde stijl later zelf ook overnemen.
3. Verbied niet, reguleer wel
Sommige ouders denken dat het slim is helemaal niks meer aan ongezonde snacks en dranken in huis te halen. Natuurlijk kan je hierin matigen (ook voor jezelf), maar het helemaal verbieden leidt er waarschijnlijk toe dat ze meer ongezonde dingen buiten de deur halen. Het wordt dan een ‘verboden vrucht’ die nog aantrekkelijker lijkt dan hij al was. Overdrijf dus niet.
4. Leg uit waarom het zo belangrijk is
Een puber zit echt niet altijd te wachten op een wijze les van jou, maar toch zal je hier als ouder aandacht aan moeten besteden. Net zo goed als dat je ze uitlegt wat de gevaren van social media en een gameverslaving zijn, is het ook jouw taak ze het nodige te leren over gezonde voeding.