Tip: stel een wekelijkse gezinsvergadering in zodat je kinderen zich gehoord voelen
Een gezinsvergadering klinkt misschien wat zakelijk, maar je kunt er zelf iets leuks van maken. Bovendien is zo’n moment heel waardevol, want iedereen in het gezin kan zijn of haar zegje doen en de rest luistert. Ook kunnen bepaalde afspraken in samenspraak gemaakt worden, denk aan beeldschermgebruik, maar ook: ‘Wat wil iedereen eten deze week?’. Kortom: het is een gezellig samenzijn waarbij echt geluisterd wordt naar de behoeften van iedereen, zodat je kinderen zich gehoord voelen en het gezinsleven soepeler en gestructureerder verloopt.
Wat is een gezinsvergadering?
Een gezinsvergadering wordt bijvoorbeeld wekelijks gehouden. Om er structuur in te houden, kies je het liefst een dag en tijdstip waarop iedereen elke week kan. Zo maak je het voorspelbaar voor je kinderen en de routine zorgt ervoor dat jullie er niet vanaf wijken (behalve bij uitzondering natuurlijk). Stel je kiest de zondagavond na het eten, dan komt het hele gezin even bij elkaar. Maak het leuk en gezellig door een kaarsje aan te steken en wat lekkers op tafel te zetten. Telefoons gaan even op stil en buiten handbereik.
Tijdens de gezinsvergadering is er iemand die de vergadering leidt, jij bijvoorbeeld. Wanneer iemand praat, luistert de rest. Met jonge kinderen kan dit lastig zijn, in dat geval kan je een voorwerp aanbieden. Degene die het voorwerp heeft (een mooie steen, een tak of kralenketting) mag praten, de rest wacht dan even. Vingers opsteken werkt, net zoals in de klas, ook goed.
Het moment samen zorgt ervoor dat iedereen even zijn of haar zegje kan doen. Onderwerpen die je kan bespreken zijn:
- Hoe ging het afgelopen week in huis?
- Heeft iemand nog bijzonderheden?
- Hoe gaat het met iedereen? (Vraag per persoon stellen)
- Notulen bespreken van vorige gezinsvergadering
- Wat staat volgende week op de planning? (Tandartsafspraken, kinderfeestjes, sportmomenten, toetsen?)
- Wat is daarvoor nodig? (Cadeautje voor de jarige, overhoren voor toets, heeft iemand ergens hulp bij nodig, etc)
- Houdt iedereen zich aan de afspraken?
- Is het nodig om gezamenlijk nieuwe afspraken te maken? (Hoe denken jullie daarover, hebben jullie inbreng?)
- Wie doet welke leuke en minder leuke taken? (Verdeling per ouder/kind)
- Hoe gaan we om met beeldschermgebruik?
- Wat willen jullie volgende week eten?
- Heeft iemand nog vragen?
- Sluit af met een compliment voor iedereen.
Een gezinsvergadering versterkt jullie band als gezin
Een hele lijst die je natuurlijk niet helemaal hoeft te bespreken. Pik er voor elke vergadering een paar punten uit die op dat moment relevant zijn voor jullie als gezin. Kinderen kunnen op deze manier meedenken over onderwerpen als beeldschermgebruik, de tijd wanneer ze ‘s avonds thuis moeten zijn, wat ze willen eten, enzovoorts. Je kinderen zullen zich op deze manier gehoord voelen en leren dat alles bespreekbaar is. Het zorgt voor een duidelijke structuur en voor duidelijke afspraken. Omdat die afspraken samen met je kinderen zijn gemaakt, zullen zij zich daar ook sneller aan houden.
Ook zorg je er zo voor dat er een team ontstaat waarin wordt samengewerkt en dat iedereen op de hoogte is van wat zich binnen het gezin afspeelt. Dit versterkt de band tussen jullie met je kinderen, maar ook die van de kinderen onderling.
Grote beslissingen
Natuurlijk hoef je grote beslissingen niet te nemen tijdens de gezinsvergadering. Als het nodig is dat jullie als ouders een situatie samen moeten bespreken, dan kun je dit gewoon aan je kinderen aangeven. Kom er later of bij de volgende gezinsvergadering nog even op terug.
Gezonde voornemens: met deze 10 tips gaan jullie als gezin gezond het nieuwe jaar in