Het gezinsbudget van Debora: ‘De belastingteruggave gaat altijd naar de vakantiespaarrekening’
Hoe gaat ze met het geld van haar gezinsbudget om? Die moeder met die vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand weer de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen.
In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van mede-moeders.
Gezinsbudget
Debora (42) woont samen met haar man, dochter Roos (14) en zoon Boris (16). Als gezin gaan ze elke schoolvakantie op vakantie: een weekendje binnen Nederland, naar zonnige bestemmingen, maar soms ook op wintersport. Dit klinkt luxe, maar de rest van het jaar leeft het gezin heel zuinig om die reizen te bekostigen. Debora vertelt hoe hun gezinsbudget eruitziet, van boodschappen tot spaargeld.
“Bij elke euro die wij uitgeven, denk ik na: kan dit slimmer? Wij hebben één duidelijke prioriteit in ons gezinsbudget: vakanties. Ik geloof dat herinneringen maken belangrijker is dan spullen kopen. Maar daar moet je wel keuzes voor maken.”
Hoeveel geef je uit aan boodschappen?
“We houden het hier strak. Ik geef ongeveer 100 euro per week uit aan boodschappen. Dat betekent veel huismerken, koken met wat er in de aanbieding is en geen impulsaankopen. Onze kinderen mopperen soms dat ze graag meer luxe snacks willen, maar als ik uitleg dat dat geld naar onze vakanties gaat, snappen ze het gelukkig.”
Hoeveel geld geef je uit aan (kinder)kleding?
“We kopen kleding voornamelijk tijdens de uitverkoop of tweedehands. Roos houdt van mode, dus zij krijgt een budget van 50 euro per maand en koopt daar echt iets moois van. Boris is makkelijker; hij draagt gewoon wat er is. Voor mezelf koop ik eens in het seizoen iets.”
Hoeveel geld geef je uit aan uitjes?
“Buiten de vakanties doen we het rustig aan. We kiezen gratis activiteiten zoals een boswandeling of een middag naar het strand. Heel af en toe gaan we naar de bioscoop of een restaurant, maar dat is een uitzondering. Gelukkig is iedereen zelf ook druk met sport. We geven maximaal 50 euro per maand uit aan uitjes.”
Hoeveel geld geef je uit aan speelgoed?
“Gelukkig zijn mijn kinderen op een leeftijd waarop speelgoed niet meer zo’n rol speelt. Vroeger kochten we ook al weinig; verjaardagen en Sinterklaas waren de momenten waarop ze wat kregen. Nu zijn het vooral praktische dingen zoals sportbenodigdheden. Ik denk dat we hier jaarlijks nog geen 400 euro aan uitgeven.”
Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?
“Een tijdje terug hebben we een nieuwe laptop gekocht voor Boris. Dat was een flinke hap uit ons budget: 1200 euro! Maar we zagen het als een investering in zijn schoolwerk en toekomst. Bovendien heeft hij deels mee gespaard met zijn zakgeld.”
Hoeveel spaargeld heb je?
“We hebben een buffer van 10.000 euro die we niet willen aanraken. Daarnaast hebben we een aparte vakantiespaarrekening. Hier zetten we elke maand minimaal 500 euro op. Zo hebben we aan het einde van het jaar genoeg om mooie vakanties te boeken.”
Wat is jouw beste spaartip?
“Automatisch sparen. Dat doen wij al jaren. Zodra ons salaris binnenkomt, gaat er direct een vast bedrag naar de spaarrekening. Wat er overblijft, moet genoeg zijn voor de rest. Je kunt niet uitgeven wat je niet ziet.”
Grootste financiële meevaller of tegenvaller?
“Onze grootste tegenvaller was een lekkage in de keuken. Dat heeft ons meer dan drieduizend euro gekost. Gelukkig hadden we die buffer, anders was dat een drama geweest. De grootste meevaller? Het geld van de belastingteruggave. Die gaat elk jaar linea recta naar de vakantiespaarrekening.”
Het gezinsbudget van Mara: ‘Als we naar de bios gaan, dan eten we die maand wat minder luxe’