15 tips om als gezin rond te komen van één inkomen
Er zijn verschillende redenen waarom gezinnen van één inkomen leven. Het kan vrijwillig zijn, maar in sommige gevallen ook gedwongen. In het ene geval kiest één van de ouders ervoor om thuis te blijven bij de kinderen. In andere gevallen kan het gebeuren dat er een inkomen wegvalt omdat één van jullie je baan kwijtraakt.
Helaas is het in deze tijd voor veel mensen onmogelijk om van één inkomen rond te komen met een heel gezin. De financiele druk wordt enorm hoog door het wegvallen een een inkomen. Hier zijn een aantal tips voor mensen die vrijwillig of gedwongen rondkomen van één inkomen.
15 tips om als gezin rond te komen van één inkomen
Het vergt een zorgvuldige planning en discipline om dit succesvol te doen, maar hier zijn vijftien tips om als gezin rond te komen van één inkomen.
1. Wijs een financieel directeur aan
Het benoemen van een financieel directeur binnen het gezin kan helpen bij het beheren van budgetten, het regelen van betalingen en het maken van financiële beslissingen.
2. Maak een maandbudget
Stel een gedetailleerd maandbudget op om een duidelijk overzicht te krijgen van inkomsten en uitgaven. Dit zal helpen bij het plannen van financiële doelen en het identificeren van mogelijke besparingen.
3. Houd alle uitgaven bij
Noteer elke uitgave om inzicht te krijgen in waar het geld naartoe gaat. Dit helpt bij het identificeren van onnodige uitgaven en het vaststellen van besparingsmogelijkheden.
4. Zeg onnodige abonnementen af
Beoordeel alle lopende abonnementen en zeg diegene op die niet essentieel zijn. Denk aan tijdschriften, streamingdiensten of lidmaatschappen waarvan je niet volledig profiteert.
5. Betaal schulden af
Prioriteit geven aan het afbetalen van schulden helpt bij het verminderen van financiële lasten op de lange termijn en kan meer ruimte creëren in het budget.
6. Verander mobiele abonnementen
Onderzoek naar goedkopere mobiele abonnementen die passen bij de behoeften van het gezin en stap over indien mogelijk.
7. Ga kleiner wonen
Overweeg om naar een kleiner huis te verhuizen dat past bij het budget van één inkomen. Dit kan helpen bij het verminderen van huur- of hypotheeklasten.
8. Zeg het tv-abonnement af
Overweeg om traditionele tv-abonnementen op te zeggen en in plaats daarvan over te schakelen naar goedkopere alternatieven zoals streamingdiensten of gratis online inhoud.
9. Doe de tweede auto weg
Als het gezin twee auto’s heeft, overweeg dan om er een weg te doen. Dit kan helpen bij het verminderen van brandstofkosten, verzekeringen en onderhoud. In een bakfiets kun je ook kinderen vervoeren zonder maandelijkse kosten.
10. Eet altijd thuis
Vermijd uit eten gaan en kook altijd thuis. Dit bespaart niet alleen geld, maar stelt ook gezinnen in staat om gezondere maaltijden te bereiden.
11. Meal plannen
Plan maaltijden vooruit en bereid grote hoeveelheden voor om kosten te besparen en tijd te optimaliseren.
12. Spaar voor grote uitgaven
Stel spaardoelen voor grote uitgaven zoals vakanties, nieuwe apparaten of huisverbeteringen.
13. Spaar voor uitjes
Reserveer een deel van het budget voor familie-uitjes en activiteiten om quality time door te brengen zonder financiële stress.
14. Doe zelf klusjes
Doe kleine klusjes zelf om geld te besparen. Denk aan autowassen, kappersbezoeken en schoonmaken.
15. Winkel in de uitverkoop
Maak gebruik van kortingen en aanbiedingen bij het winkelen om geld te besparen op dagelijkse benodigdheden en grote aankopen. Dit geldt voor boodschappen maar ook voor kleding. Winterkleding kost in de zomer vaak de helft.
Het gezinsbudget van Lara (34): ‘Mijn scheiding was echt de grootste financiële tegenvaller ooit’