Deze 10 gewoontes van je kind zijn helemaal niet zo erg als jij denkt
Is het goed om je kind te laten gamen? En hoe zit het met ruw spelen of bazig zijn? Opvoeden kan een lastige en ingewikkelde klus zijn, want wat is nou wel of niet verstandig? Schoonouders, je eigen ouders of andere moeders: íedereen heeft wel een mening over bepaalde gewoontes van je kind.
Maar hé, veel gewoonten van kinderen zijn volgens maandblad Reader’s Digest helemaal zo slecht nog niet.
Gewoontes van je kind die niet erg zijn
Schuif dat maar eens onder de neus van al die betweters!
1. Gamen
Vroeger speelden we vooral buiten en met poppen, maar inmiddels zijn games niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Maar is dit wel goed voor ze? Veel ouders zijn bang voor de kans op ADHD of een slecht zicht. En ook al zit hier een kern van waarheid in, er zitten ook goede kanten aan videogames: het kan namelijk de oog-hand-coördinatie van kinderen verbeteren. Mits je kind niet téveel achter het scherm zit, natuurlijk.
2. Niet delen
We hebben het zelf geleerd en leren het onze kinderen: delen levert een hoop op. Toch is het niet altijd nodig om iets te delen, zo geeft Pedram Shojai, schrijver van het boek The Urban Monk, aan. “Het geeft een goed gevoel als je weet dat sommige bezittingen van jou zijn. Je hoeft niet altijd te delen, hoewel het natuurlijk altijd mag als je dat zelf wilt”, zo geeft de schrijver aan. “Dit zorgt ervoor dat je grenzen kan stellen en oprechte aardigheid kan opbouwen.”
3. Zelf kleding kiezen en (verkeerd) combineren
Die een roze broek lekker combineren met een knaloranje shirt… Hmm, liever niet! Wil je kind dit tóch dragen? Vermijd dan de discussie en laat je kind z’n eigen kledingstijl creëren. “Kinderen willen zichzelf uiten en hun plek in de wereld vinden. Dit kunnen ze doen door kleding te dragen die ze zelf hebben uitgekozen,” zegt Shojai. “Zolang ze maar goed gekleed zijn voor het weer en de ruimte waar ze zich bevinden.”
4. Ruw spelen
We willen onze kinderen van nature het liefst zoveel mogelijk beschermen, maar als het op spelen aankomt, is het juist goed dat je ze af en toe laat gaan. Stoeien met vrienden? Struggles met LEGO? Geen probleem! Zolang ze er maar geen bloedbad van maken… Op deze manier leren kinderen hun plek in de wereld kennen en zoeken ze hun eigen grenzen op, aldus Shojai.
5. Bazig zijn
Speelt je kind graag de baas en ben je bang dat ‘ie door deze eigenschap geen vrienden overhoudt? Geen paniek! Volgens kinderarts dr. Jacobson weten bazige kinderen hoe ze zich in bepaalde situaties goed moeten uitdrukken en worden ze waarschijnlijk onze toekomstige leiders… Think about that!
6. Handen niet of nauwelijks wassen
Het is nou eenmaal zo: kinderen raken álles aan. Toch is dat niet zo erg als veel mensen denken. Sterker nog: als kinderen hun handen veel wassen, worden ze juíst sneller ziek. “Wanneer je je handen te veel wast, is de kans groot dat je ook de normale bacteriën wegwast die serieuze infecties kunnen voorkomen”, zegt dr. Jacobson. Een keertje handen niet wassen is dus helemaal niet zo erg!
7. Op blote voeten spelen
Het is niet zo vies of slecht als je denkt! Het is juíst goed om zonder schoenen en sokken te lopen. “Je bouwt er goede houdingsspieren mee op, een voetboogkracht én het verbindt ons met de aarde”, zo geeft Shojai aan. “Het is de essentiële basis die we nodig hebben voor goede orthopedie en gezonde huidbacteriën.” Maar kijk wel uit wáár je loopt. Zo raadt Shojai het af om blootsvoets op asfalt te lopen…
8. Overal knuffels mee naartoe nemen
Je herkent het vast wel: kinderen die hun knuffels overal mee naartoe nemen… Gelukkig maakt dat helemaal niet uit, want knuffels zijn juist goed voor je kind. “Het is eigenlijk een eerste relatie van liefde en veiligheid naast hun vertrouwde omgeving”, zo legt dr. Karp uit. “Zorg ervoor dat je twee knuffels binnen handbereik hebt, in het geval er één kwijtraakt. Wissel ze af zodat ze hetzelfde aanvoelen en ruiken. Voor kinderen is het horror als ze hun favoriete knuffel kwijtraken!”
9. Met een rietje bubbels blazen
Vind jij het vies als je kind bubbels blaast met een rietje? Dat valt echt wel mee! Het zorgt er juist voor dat kinderen hun mondspieren opbouwen, wat de spraak verbetert en kwijlen vermindert.
10. Spelen met huisdieren
Ouders vinden het soms maar niets om hun kind met huisdieren te laten spelen. Maar, uit nieuwe studies is gebleken dat dit helemaal niet zo erg is, zo geeft dr. Jacobson aan. “Een vroege blootstelling met huisdieren in een fase waarin kinderen hun immuunsysteem ontwikkelen, zorgt ervoor dat kinderen minder snel allergisch worden voor huisdieren. Het omgaan met honden vermindert zelfs het risico op obesitas…”
Is jouw kind bazig? 5 redenen waarom dat juist héél positief is