5 gewoontes die de basis leggen voor gezond eetpatroon bij je kind
We willen allemaal dat onze kinderen goed en gezond eten. Toch is eten nog heel vaak een strijd tussen ouders en kinderen. Hoe zorg je er nu voor dat je kinderen gezonde eetgewoontes leren? Deze vijf dagelijkse gewoontes helpen je daarbij.
Te veel ongezond snacken, geen groente willen eten. Met eten spelen maar geen hap doorslikken. Er zijn veel dingen waar je als ouders tegenaan loopt op het gebied van eten. Toch hoeft dit niet altijd zo te gaan. Met een paar eenvoudige dagelijkse regels en gewoonten leer je jouw kind gemakkelijk een gezond eetpatroon aan dat ervoor zorgt dat je kind een leven lang gezond eet.
5 gewoontes voor een gezond eetpatroon
En het is helemaal niet zo moeilijkâŠ
1. Niet belonen of straffen
Gebruik eten nooit als beloning of straf. Zeg niet âAls je die spullen opruimt krijg je een koekje.â Maar zeg ook niet âAls je niet luistert krijg je geen toetje.â Gebruik eten ook niet als troost als je kind verdrietig is of pijn heeft. Op die manier voorkom je dat je kind eten aan emoties gaat verbinden. Door eten compleet los te koppelen van emoties is de kans kleiner dat je kind een zogenaamde emotie-eter wordt.
2. Alleen de ouders mogen in de (koel)kast
Stel de regel op dat alleen jullie als ouders dingen uit de koelkast en voorraadkast mogen pakken. Hierdoor hou je de controle over wat je kinderen eten. Vragen ze om een snack, dan ben jij degene die bepaalt wat je ze aanbiedt. Vaak accepteren kinderen dan makkelijker wat ze voorgeschoteld krijgen en gaan ze gewoon verder met hun bezigheden.
3. Bewaar fast food en ongezonde snacks voor speciale gelegenheden
Maak geen gewoonte van afhaalmaaltijden en van vette, zoute of suikerrijke snacks. Bewaar dat soort traktaties voor speciale gelegenheden zoals feestdagen, vakanties of verjaardagen. En doe er op die dagen ook niet moeilijk over, af en toe een dag ongezond eten helpt al je harde werken niet om zeep. Integendeel zelfs, zo blijft het namelijk leuk voor iedereen.
4. Eet hetzelfde als je kinderen
Maak geen aparte of andere avondmaaltijden voor je kinderen klaar. Door als gezin allemaal hetzelfde te eten leert je kind meer verschillende dingen eten. Bovendien is de kans groter dat je kind zijn maaltijd accepteert als iedereen hetzelfde op zijn bord heeft liggen.
5. Zorg voor gezonde snacks in huis
Heeft je kind trek in een tussendoortje? Zorg dan dat je altijd iets hebt om aan te bieden. Dat kan een tomaatje zijn, een banaan of iets anders makkelijks en gezonds. Maar ook popcorn voor een filmavond is altijd handig om in huis te hebben.
De voor- en nadelen van het concept âeten wat de pot schaftâ