De gevolgen van lachgas gebruik onder jongeren
Lachgas raakt steeds populairder onder jongeren. Hoewel jongeren de drug als vrij onschuldig ervaren is niets minder waar. Zo draagt lachgas gebruik veel gezondheidsrisico’s met zich mee. Welke gevolgen dit precies zijn behandelt JM Ouders in dit artikel.
LEES OOK: Wat is lachgas en wat doet het met je kind?
De risico’s
Risico’s op de korte termijn:
- Als jongeren veel ballonnen achter elkaar gebruiken wordt de kans op zuurstoftekort vergroot. Dit leidt tot misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en soms zelfs tot bewusteloosheid.
- Als er sprake is van verkoudheid kan het inhaleren van lachgas de trommelvliezen beschadigen. Soms uit dit zich in kortdurende oorpijn, maar het kan ook blijvende gehoorschade veroorzaken.
Risico’s op de lange termijn:
- Een brein in ontwikkeling is kwetsbaar voor effecten van stofjes die het bewustzijn veranderen.
- Veelvuldig gebruik kan leiden tot een verlaagde vruchtbaarheid.
- Bij maandenlang gebruik van lachgas is er sprake van vitamine B12 tekort wat zich uit in bloedarmoede en neurologische stoornissen. Dit gaat gepaard met tintelingen, duizeligheid, een verdoofd gevoel en pijnscheuten in ledematen.
- Bij langdurig en veelvuldig gebruik verhoogt de kans op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen als gevolg van een zenuwschade in het ruggenmerg.
Combinatie met andere drugs en alcohol:
Het combineren van lachgas met andere drugs en/of alcohol versterkt het verdovende effect van lachgas. Dit vergroot de risico’s, zoals duizeligheid en bewusteloosheid. Lachgas in combinatie met tripmiddelen, zoals XTC en ketamine, kan zelfs leiden tot een beangstigende en overweldigende ervaring. Oftewel een bad trip. Hoewel het combineren van verschillende drugs en alcohol wordt afgeraden wordt lachgas juist vaak gebruikt op feestjes. Hier zijn vaak ook alcohol en andere drugs aanwezig. Daarom kan het gebruik van lachgas erg gevaarlijk zijn.
In een volgend artikel haakt JM Ouders in op hoe je lachgas gebruik onder jongeren herkent én voorkomt.