Dit zijn de gevaren van overmatig technologiegebruik (+ tips om hiermee om te gaan)
Van smartphones tot tablets en van laptops tot computers: kinderen groeien op in het digitale tijdperk. Dit heeft natuurlijk veel voordelen, maar ook diverse nadelen. Overmatig technologiegebruik kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Hieronder lees je meer over de gevaren.
Het is belangrijk om als ouders bewust te zijn van de gevaren die overmatig technologiegebruik met zich meebrengt.
De gevaren van overmatig technologiegebruik
Overmatig technologiegebruik door kinderen kan diverse gevaren met zich meebrengen zoals:
Lichamelijke gezondheidsproblemen
Wanneer jouw kind vaak achter een scherm zit, dan kan het last krijgen van diverse lichamelijke gezondheidsproblemen. Denk aan problemen aan de ogen, een slaapstoornis en obesitas.
Mentale gezondheid
Jouw kind kan niet alleen lichamelijk last krijgen van problemen, ook de mentale gezondheid kan achteruit gaan. Overmatig gebruik van technologie kan zorgen voor stress, angst en depressie.
Sociale isolatie
Als jouw kind veel tijd online doorbrengt, dan kan het sociaal geïsoleerd worden. De enige interacties die plaatsvinden zijn online. Dit kan ervoor zorgen dat de sociale vaardigheden slechter worden.
Verslaving
Kinderen zijn snel verslaafd. Niet alleen kunnen ze verslaafd worden aan games, maar ook aan social media. Een verslaving kan het dagelijks leven en het gezinsleven negatief beïnvloeden.
Hoe herken je of jouw kind een verslaving heeft?
Obsessief gedrag
Is jouw kind de hele tijd bezig met schermen en toont hij of zij weinig tot geen interesse in andere activiteiten? Dan kun je spreken van obsessief gedrag.
Prikkelbaar
Is jouw kind prikkelbaar, vooral wanneer je zegt dat het moet stoppen met gamen of kijken naar social media? Ook dit is een teken van een verslaving.
Niet nemen van verantwoordelijkheid
Wanneer jouw kind belangrijke taken laat liggen en verantwoordelijkheden niet meer neemt, omdat hij of zij alleen maar bezig is met een smartphone of iPad, kun je spreken van een verslaving.
Slechtere cijfers
Omdat jouw kind zo vaak op zijn of haar iPad, smartphone of laptop zit, heeft het nog maar weinig tijd om proefwerken of examens te leren. Het zal daardoor vaak slechtere cijfers op school halen.
Wat kun je als ouder doen?
- Duidelijke grenzen stellen
Stel als ouder duidelijke regels op qua technologiegebruik. Denk aan een schermtijdlimiet op verschillende momenten van de dag. - Schermvrije zones
Zorg ervoor dat er diverse plekken in huis zijn waar geen schermen zijn toegestaan. Denk hierbij aan de slaapkamer van jouw kind en aan de eettafel. Op die manier weet je kind waar het aan toe is. - Betrek je kinderen
Spreek met je kinderen over het gebruik van schermen en leg uit wat het met ze doet. Laat ze ook meedenken over hun schermtijd, op die manier voelen ze zich meer betrokken en zal het beter gaan werken. - Moedig andere activiteiten aan
Moedig activiteiten zoals lezen, een spel doen of sporten aan. Op die manier zullen ze niet eens aan hun iPad of smartphone denken. - Geef het goede voorbeeld
Laat als ouder zien hoe het hoort. Zit zelf ook niet telkens aan je telefoon. Laat zien dat er ook nog andere dingen in het leven zijn.
Hoe kun je jouw kind snel van de verslaving helpen?
Wanneer jouw zoon of dochter vaak achter een scherm zit, dan is het belangrijk om het geleidelijk minder schermtijd te geven. Kies voor afleiding en bied alternatieven aan. Ga lekker naar buiten, de natuur in. Ook is het belangrijk om open met je kind over dit onderwerp te praten. Zo zien zij zelf in dat het niet gezond is. Merk je dat het niet lukt? Dan kun je altijd professionele hulp zoeken.
Neusspray-verslaving bij jongeren: wat kun je als ouder doen?