Belangrijk gesprek: zo praat je met je kids over veilig internetgebruik
Er is in de huidige maatschappij geen ontkomen meer aan: het internet. Dit brengt een hoop voordelen, maar óók gevaren met zich mee. Het is om deze reden uiterst belangrijk om onze kinderen hier goed in te begeleiden. Deze tips en gesprekspunten kunnen je helpen om je kind op te voeden tot een veilige internetgebruiker.
Ga het gesprek aan: dit moet je kind weten over internetgebruik
Op deze manier kan je een iets geruster hart hebben als je kind voor de eerste óf zoveelste keer online gaat…
1. Leer je kind om goed na te denken over de dingen die hij of zij online deelt
Er zijn dingen die je gerust op het internet kan delen, maar er zijn ook dingen die je beter voor jezelf kan houden. Het is belangrijk dat je kind het onderscheid tussen deze zaken kan maken. Een grappige video is prima, maar een discriminerende meme absoluut niet.
De gesprekspunten:
- Deel geen dingen die erg persoonlijk zijn; gevoelige onderwerpen kan je beter bespreken met een klein, vertrouwd groepje mensen.
- Deel nooit dingen die andere internetgebruikers kunnen kwetsen.
- Doe alsof alles wat je via het internet deelt voor altijd online blijft en door iedereen gezien kan worden.
2. Leer je kind om op de hoede te zijn voor oplichterij via het internet
Iedere internetgebruiker kan een doelwit voor online oplichterij zijn. Hoe kan je je kind leren om hier alert op te zijn? Ga samen met je kind op zoek naar iets waar hij of zij in geïnteresseerd is. Bekijk vervolgens de hoogste en laagste zoekresultaten en bespreek welke pagina’s er (on)betrouwbaar uitzien. En waarom dan?
De gesprekspunten:
- Houd de beveiliging van de browser in de gaten als je een website bezoekt. De meeste browsers tonen aan de linkerkant van de adresbalk een hangslot als de website veilig is.
- Probeer het adres van een website altijd goed te controleren; een pagina is onbetrouwbaar als het adres bijvoorbeeld ‘g00g1e.nl’ in plaats van ‘google.nl’ is.
- Is iets eigenlijk te mooi om waar te zijn? Besteed er geen aandacht aan, want er is niemand die je zomaar een gratis iPhone geeft.
3. Leer je kind het belang van een sterk wachtwoord
Een wachtwoord is net zoals een slot op de voordeur: hoe sterker, hoe veiliger. Een wachtwoord zoals ‘1234’ is uiteraard niet sterk genoeg. Het is simpel en makkelijk te raden. Op deze manier nodig je mensen uit om belangrijke informatie van je te stelen – of zichzelf als jou voor te doen.
De gesprekspunten:
- Deel je wachtwoorden nooit met anderen (behalve je ouders).
- Een sterk wachtwoord bestaat uit kleine letters, hoofdletters, nummers en leestekens.
- Gebruik niet iedere keer hetzelfde wachtwoord op verschillende websites. Dit is misschien vervelend, maar het is belangrijk om je accounts goed te beveiligen.
4. Leer je kind dat hij of zij altijd vriendelijk moet blijven op het internet
Het is belangrijk dat kinderen op het internet net zo vriendelijk zijn als in de ‘echte wereld’. Het internet kan misschien als een andere wereld aanvoelen, maar dat is het niet! Het is geen plek om je ‘stiekem’ te misdragen; op het internet moet je óók netjes zijn.
De gesprekspunten:
- Behandel mensen altijd op dezelfde manier als je zelf wenst, ook al zijn het mensen die je niet ‘in het echt’ kent.
- Wees nooit bang om schokkende of ongepaste content op sociale media te rapporteren.
- Deel nooit iets via het internet als je boos of verdrietig bent.
5. Blijf het gesprek regelmatig met je kind voeren
Het gesprek over veilig internetgebruik hoeft zeker niet eenmalig te zijn. Het is zelfs aan te raden om dit gesprek erin te houden! Probeer als ouder ook op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het internet, zoals nieuwe sociale media platformen.
De gesprekspunten:
- Bij twijfel: altijd praten! Komt je kind iets tegen op het internet dat hem of haar bijvoorbeeld verdrietig maakt of een ongemakkelijk gevoel geeft? Dan is het altijd het beste om dit te delen met een betrouwbare volwassene.
- Beloof je kind dat je nooit boos zal worden of hem of haar nooit zal veroordelen om de dingen die hij of zij met je bespreekt.
- Als er geen ouder in de buurt is om je probleem te bespreken, kan je altijd de hulp van een vertrouwenspersoon of leraar inschakelen.
Lees ook:
- Nog even wachten of juist niet: op welke leeftijd is het normaal dat een kind zijn eigen mobiele telefoon heeft?
- Zo minimaliseer jij de schermtijd van de kids (zonder ruzie te krijgen)
- Grooming: alles wat je als ouder wil weten over digitaal kinderlokken