Wordt je kind gepest? Deze 4 trainingen kunnen helpen
Als je kind wordt gepest, is dat één van de naarste dingen als ouder om mee te maken. Je wilt het liefst de pijn, het verdriet en de machteloosheid overnemen, maar dat kan helaas niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere trainingen om je kind weerbaarder te maken.
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat bijna 240.000 Nederlanders het afgelopen jaar zijn gepest. Dat pesten begint vaak al vroeg, namelijk op de basisschool.
Impact van pesten
Veel slachtoffers van pesten krijgen te maken met emotionele of psychische problemen, zeker nu we in een tijd leven waarin pesten op het internet zo makkelijk gaat. Hoewel het in de ogen van de pesters niet zo erg lijkt, is de impact ervan groot, zowel op het kind als het gezin. En dat allemaal omdat een kind net even ‘anders’ is, of beter gezegd: zichzelf is.
Een manier om hiermee om te gaan en kinderen weerbaarder te maken, is door ze aan te melden voor een weerbaarheidstraining of cursus. Daar leren ze voor zichzelf opkomen en ze krijgen meer zelfvertrouwen. Op die manier leren ze hoe ze in de toekomst op bepaalde situaties kunnen reageren.
Weerbaarheidstrainingen voor kinderen
Kan jouw kind wat meer weerbaarheid en zelfvertrouwen gebruiken? Wij geven 4 tips van weerbaarheidstrainingen.
1. Bokstherapie
Een goede manier om zelfvertrouwen te vergroten, is door middel van boksen. Veel kinderen weten niet goed hoe ze op een onveilige situatie moeten reageren of hoe hun lichaam daarop reageert. Veel voorkomende lichamelijke reacties zijn: verstijven, ineenkrimpen of juist een vechthouding. Deze houdingen kunnen juist wel of niet helpen. Met boksen leer je van je afbijten en krijg je weer contact met jezelf.
2. Algemene weerbaarheidstraining
Als je kind niet goed in zijn vel zit, zich terugtrekt of niet aangeeft hoe hij zich voelt, is dat als ouders ook vervelend om te zien. Als je wil dat je kind sterker in zijn schoenen komt te staan, kun je hem opgeven voor een weerbaarheidstraining. Daar wordt hij ondersteund om weerbaarder te worden en leert hij om trots op zichzelf te zijn. Op die manier krijgt hij meer zelfvertrouwen en leert hij voor zichzelf opkomen.
3. Rots en water
Als je merkt dat je kind het moeilijk heeft op school, om wat voor reden dan ook, kun je hem opgeven voor een Rots en water weerbaarheidstraining. Met deze training leren kinderen voor zichzelf op te komen, maar ook beter met andere mensen om te gaan. Ze leren om een rots te zijn, waarbij je voor jezelf opkomt en jezelf verdedigd en ze leren om water te zijn, waarbij je je inleeft in anderen en jezelf beheerst.
4. Samen Sterk
De interactieve training Samen Sterk bestaat uit doen, bewegen en ervaren. De groep helpt elkaar om sterker te worden en beter voor zichzelf op te komen. Zo krijgen de kinderen boksles, doen ze leuke oefeningen, spelen spelletjes, gaan samen stoeien, maar ook leren ontspannen. Ze leren om hun eigen grenzen te voelen en die ook aan te geven en om positiever te denken. Na de training hebben de kinderen meer zelfvertrouwen en ook nog eens een leuke tijd gehad.
Meer weerbaarheid ontwikkelen bij je kind: hoe pak je dat aan?