Sofie Obbens
Sofie Obbens Opvoedstijlen 16 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Brengen we met gentle parenting verwende kinderen groot? Oudercoach geeft antwoord

Milliennials houden er een andere opvoedstijl op na dan hun ouders. Ze kiezen vaak voor de opvoedstijl gentle parenting, wat dan weer rollende ogen van hun ouders oplevert. Waar ouders vroeger veelal hun kinderen autoritair opvoedden, kiezen ouders tegenwoordig voor een autoritatieve opvoedstijl. Los van de naam die je de opvoedstijl geeft, al verschillen gentle parenting en autoritatief wel degelijk van elkaar, is er één gemene deler: het is een opvoedstijl waar ruimte is voor inbreng en emoties van het kind. Maar brengen we hiermee verwende, overbeschermde, zwakke kinderen groot?

Oudercoach Kimberley Galenkamp vindt van niet. “’Kinderen worden veel te mild opgevoed’, zo luidt de kritiek. Ondanks dat ik begrijp waar dit vandaan komt, ben ik het er niet mee eens. Vroeger mochten emoties er niet zijn. Grote kans dat jij als kind weleens één van de volgende opmerkingen te horen hebt gekregen: ‘Huilen is voor meisjes’ of ‘je bent een dramaqueen’.

Het gevolg? Emoties werden weggestopt. Volwassenen hebben als kind nooit geleerd hoe ze met hun emoties om kunnen gaan, terwijl deze emoties wel in het lichaam worden opgeslagen. Dit moet er vroeg of laat toch echt uit, met alle nadelige gevolgen van dien.

Sla niet door

Elk kind is anders, en voor alles geldt: je moet niet doorslaan. Kinderen hebben er namelijk niks aan als ze alles maar mogen en nooit ‘nee’ horen. Tegelijkertijd hebben kinderen er ook niks aan als ze hun emoties niet mogen uiten, ze geen grenzen mogen verkennen en er geen ruimte is voor eigen inbreng. 

Die eigen inbreng zorgt er juist voor dat kinderen leren om zelfstandig beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Dat komt het zelfvertrouwen en oplossingsgerichte denken alleen maar ten goede. Daar is niks verwend, zwak of overbeschermend aan.

Dit vinden ouders vaak lastig

Zitten er ook nadelen aan de huidige manier van opvoeden? Absoluut. Er is namelijk meer ruimte voor gesprek, en daar is tijd voor nodig. Daarnaast vraagt het ook om goede communicatie, het creëren van een duidelijke visie en consequent zijn. Dat vinden ouders vaak lastig.

Toch wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Kinderen die zich in vrijheid mogen ontwikkelen, ontwikkelen emotionele en sociale vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Daarbij leer je je kind juist echt kennen door naar hem of haar te luisteren en er voor hem of haar te zijn en dat is één van de mooiste dingen die er zijn.

Balans

Mijn advies luidt: wees ervan bewust dat kinderen grenzen nodig hebben en dat het grote voordelen heeft als emoties er mogen zijn. Balans is het toverwoord.”

Kimberley Galenkamp is een ervaren trainer en coach voor ambitieuze ouders met jonge kinderen. Ze is oudercoach binnen organisaties en voor een-op-een begeleiding. 

Zie hier welke viral video het toppunt is van gentle parenting.

Dit zijn de ‘gevaren’ van gentle parenting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.