Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoedstijlen 14 feb 2025
Leestijd: 4 minuten

Waarom ‘nee’ zeggen mag bij gentle parenting en hoe je dat doet

Gentle parenting is een populair onderwerp onder ouders: de één zweert erbij en de ander moet er niks van weten. Ook heersen er meerdere vooroordelen over de opvoedstijl, bijvoorbeeld dat ouders niet snel ‘nee’ zouden zeggen. Maar dat is alles behalve waar, en wij leggen je uit waarom.

Bij gentle parenting stel je de unieke behoeftes en gevoelens van een kind voorop, legde Zoë Geene, holistisch pedagoog bij Florekids, al eens in een eerder artikel van J/M Ouders uit. Gentle parenting draait volgens haar om wederzijds respect tussen ouder en kind, en om emotionele verbinding. Heel anders dan de meer autoritaire opvoedstijl die ouders er vroeger op nahielden, dus.

Geen ‘nee’ zeggen?

Niet elke ouder staat achter gentle parenting. Met name om het feit dat zij vinden dat deze opvoedstijl verwende kinderen grootbrengt. Onder andere omdat zij denken dat ouders geen ‘nee’ zeggen tegen hun kind en geen grenzen aangeven. Dat dit beeld niet klopt, komt gelukkig steeds meer naar voren. Dat je respect hebt voor je kind, wil niet zeggen dat je geen grenzen stelt.

In deze opvoedstijl luisteren ouders naar de behoeftes en gevoelens van hun kind, maar stellen ze zeker wel hun grenzen. Als hun kind iets doet wat niet mag of iets vraagt wat een ouder niet wil, dan geven ze dat duidelijk aan, maar leggen ook uit waarom niet. Dus in plaats van alleen ‘nee’ te antwoorden op een vraag en er verder niet op in te gaan, vertellen gentle-parenting-ouders ook waarom ze die keuze maken.

Waarom ‘nee’ belangrijk is in gentle parenting

‘Nee’ zeggen tegen je kind is ook in de opvoedstijl gentle parenting belangrijk. Waarom? Om deze redenen:

1. Grenzen leren
Het is voor elk kind belangrijk om grenzen te leren. Kinderen hebben nou eenmaal grenzen nodig, dat snappen ouders die gentle parenting toepassen ook heus wel. Op die manier begrijpen zij welk gedrag gepast is en snappen ze het ook beter, omdat ze het ook nog uitgelegd krijgen van hun ouders.

2. Respect voor anderen
In deze opvoedstijl staan verbinding, behoeftes en gevoelens centraal. Door het stellen van grenzen en het ‘nee’ zeggen van de ouders, leren hun kinderen dat ook andere mensen en/of kinderen ‘nee’ kunnen zeggen, waardoor ze leren om ook respect te hebben voor andermans gevoelens en grenzen.

3. Zelfbeheersing ontwikkelen
Ook met gentle parenting is het belangrijk dat kinderen leren wat zelfbeheersing is en hoe ze hun emoties onder controle kunnen houden. Ouders met deze opvoedstijl helpen hun kind hier juist mee, omdat ze met hun ouders over hun gevoelens kunnen praten en ze deze niet wegstoppen.

4. Veiligheid
Als laatste is het voor een kind soms natuurlijk ook noodzakelijk om een ‘nee’ te horen, als het om veiligheidsredenen gaat. De veiligheid en gezondheid van je kind staat altijd voorop, dus als ‘nee’ het meest veilige of beste antwoord is, geven ouders die gentle parenting toepassen die ook.

Hoe ‘nee’ zeggen met gentle parenting?

Volg jij de opvoedmethode gentle parenting en heb je soms moeite om ‘nee’ te zeggen tegen je kind? Of vind je het uberhaupt fijn om wat tips te krijgen? Wij geven advies:

  • Gebruik empathie. Benoem eerst het gevoel of behoefte dat je bij je kind opmerkt. Bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je boos bent’, ‘Ik hoor aan je dat je verdrietig bent’ of ‘Ik snap dat je graag een koekje wilt’.
  • Leg uit waarom. Leg vervolgens uit waarom je antwoord ‘nee’ is. ‘Ik snap dat je graag een koekje wilt, maar we gaan bijna avondeten, dus nu niet.’ ‘Ik zie dat je boos bent, maar je moet niet zo schreeuwen, want dan zeg je dingen die je eigenlijk niet meent’.
  • Stel alternatieven voor. Soms kan het fijn zijn om een alternatief voor te stellen. Uiteraard alleen als dat passend is, soms is ‘nee’ ook gewoon ‘nee’. Bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat je een koekje lekker vindt, maar je hebt net al een koekje gehad. Je kan wel wat fruit pakken’.
  • Blijf rustig. Hoe rustiger jij blijft, hoe rustriger je kind blijft. Als je kind het niet snapt of niet leuk vindt als jij ‘nee’ zegt, blijf dan rustig en leg nog een keer duidelijk uit waarom dat jouw keuze is. En blijf ook consequent, dan weet je kind waar hij aan toe is.

Dit zijn de voordelen van gentle parenting

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.