Sabine van der Spoel
Sabine van der Spoel Opvoeden 7 jan 2025
Leestijd: 4 minuten

Gentle parenting: kent het naast voordelen ook nadelen?

Als iets in opvoedland momenteel hot and happening is, is het wel gentle parenting. Bij deze opvoedstijl staan empathie, emotionele verbinding en respect centraal. Toch rijst ook steeds vaker de vraag of deze aanpak niet te toegeeflijk is.

“Bij gentle parenting stel je de unieke behoeftes en gevoelens van een kind voorop”, legt Zoë Geene, holistisch pedagoog bij Florekids, in een notendop uit over de opvoedstijl. “Vroeger hielden ouders er meer een autoritaire opvoedstijl op na. Gentle parenting draait om wederzijds respect tussen ouder en kind, en om emotionele verbinding.”

Stijgende populariteit en voordelen

De toenemende populariteit van gentle parenting heeft volgens Geene te maken met de tijdsgeest. “Er is tegenwoordig veel informatie beschikbaar over opvoeden. Mensen worden zich bewuster van zichzelf en hun opvoedstijl. Dit zorgt ervoor dat ouders meer nadenken over hoe zij hun kind willen opvoeden.” 

Een belangrijk voordeel van de opvoedstijl is volgens de holistisch pedagoog dat een meer liefdevolle communicatie centraal staat. “Je stelt grenzen, maar op een manier die meer oog heeft voor de unieke eigenschappen van jouw kind. Als ouder zet je jezelf niet alleen boven het kind, maar gaat ook naast het kind staan. Je neemt geen heel autoritaire houding tegenover je kind aan, maar leert met deze opvoedstijl ook veel van je eigen kind.”

Kent het ook nadelen?

Veel nieuwe ouders zien wel wat in de voordelen van gentle parenting en passen de opvoedstijl zelfs toe op hun kinderen. Toch roept het ook kritische vragen op. Zou het niet leiden tot verwende kinderen die geen respect hebben voor autoriteit? 

Geene begrijpt de bezorgdheid, maar vermoedt dat deze vooral ontstaat doordat mensen zich niet voldoende verdiepen in wat gentle parenting werkelijk inhoudt. “Er bestaan veel misvattingen over deze opvoedstijl. Een van de meest voorkomende is dat mensen denken dat er geen grenzen worden gesteld of dat kinderen hun gang mogen gaan. Maar dat is absoluut niet het geval. Natuurlijk stel je grenzen, maar je doet dit op een liefdevolle en empathische manier, waarbij je de tijd neemt om het aan je kind uit te leggen. Op die manier breng je een kind wel degelijk normen en waarden bij.”

Daarnaast wil Geene benadrukken dat elke opvoedstijl negatieve effecten heeft als je erin doorslaat, dat is niet alleen het geval bij gentle parenting. “Het is aan jou als ouder om er een gezonde balans in te vinden. Zorg dat je een opvoedstijl toepast die in harmonie is met jouw intuïtie en de behoeften van je kind. Het draait uiteindelijk niet om perfectie, maar om wat het beste werkt voor jouw gezin.”

Balans is het sleutelwoord 

Bij gentle parenting toont de ouder veel begrip en empathie voor het kind, maar Geene benadrukt dat er zeker ook grenzen worden gesteld bij deze opvoedstijl. “Ik ben een voorstander van een goede balans tussen begrip en grenzen. Wanneer een kind iets doet wat niet door de beugel kan, is het binnen deze opvoedstijl belangrijk dat de ouder liefdevol, maar duidelijk de grens aangeeft. Er wordt niet toegegeven of weggekeken, maar met respect en helderheid wordt uitgelegd waarom het gedrag onacceptabel is.” 

Wel zal de ouder de tijd nemen om er met het kind over te praten. “Stel dat het kind een ander kind heeft geslagen. Het kind wordt dan niet meteen als straf naar de kamer gestuurd, maar de ouder zal met het kind willen bespreken wat er is gebeurd. Door te communiceren kan de ouder achterhalen wat er is gebeurd en met het kind bespreken hoe hij of zij iets de volgende keer beter kan aanpakken, om zo te voorkomen dat het weer gebeurt.” 

Invulling van gentle parenting

Tot slot wil Geene benadrukken dat de invulling van gentle parenting niet vaststaat of in steen gebeiteld is. “Als ouder is het belangrijk dat je er zelf de balans in houdt en dat je kijkt naar wat past bij jouw kind. Dat je jezelf niet compleet verliest in een opvoedstijl. Daarnaast is het essentieel dat je als ouder je eigen innerlijke werk hebt gedaan en hebt gekeken naar je eigen jeugd. Dit helpt je om bewuster te reageren op je kind en om patronen die niet dienend zijn te doorbreken. Laat je leiden door je intuïtie. Jij kent je kind het beste en jij weet dan ook wat het beste aanvoelt.”

Meer lezen over opvoedstijlen:

1. Dit is waarom de autoritatieve opvoedstijl werkt.
2. Streng opvoeden of liefdevol grenzen stellen?
3. Opvoedstijlen door de jaren heen: van de jaren 50 tot nu.
4. Beloningen door de jaren heen worden steeds groter, hoe komt dat? Kinderpsycholoog legt uit.
5. Ouders hebben híer veelal spijt van tijdens de opvoeding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.