Dit zijn de ‘gevaren’ van gentle parenting
Wie had gedacht dat een opvoedstijl een trending topic op TikTok zou zijn? Welnu, zoek op gentle parenting en je vindt ontelbare resultaten met miljarden views. Deze opvoedstijl is de gouden standaard als het gaat om het grootbrengen van gelukkige, vrolijke, gezonde en weerbare kinderen. Maar achter die miljarden views over gentle parenting gaan ook gevaren schuil.
De term gentle parenting is bekend geworden door een bestseller van opvoedexpert Sarah Ockwell-Smith.
Wat is gentle parenting?
Gentle parenting wordt beschouwd als de gulden middenweg tussen autoritair ouderschap (waarbij de nadruk ligt op gehoorzaamheid en straf) en een toegeeflijke opvoeding (een stijl met veel warmte maar weinig regels). Deze opvoedstijl laat zich kenmerken door vier verschillende factoren: empathie, begrip, grenzen stellen en respect. Toch spreekt Ockwell-Smith zelf niet over gentle parenting als een opvoedstijl, maar liever over een verandering in je mindset over opvoeding.
Een mindset
Die mindset houdt in dat je in alle opvoedsituaties empathie toont voor je kind. Ook onderzoek je in alle opvoedsituaties naar de redenen voor het gedrag en werk je samen om positief gedrag te bewerkstelligen. Er is dus meer aandacht voor de ouder-kindrelatie die gebaseerd is op de eigen wil en keuzes van je kind, in plaats van de eisen en regels van de ouder (zoals bij de autoritaire opvoedstijl).
In plaats van het geven van straf, bangmakerij of boosheid, probeert de ouder het kind te leren wat juist is door een positieve, kalme, geduldige benadering. Dat draagt bij aan het einddoel van gentle parenting: een sterke ouder-kindrelatie gebaseerd op vertrouwen, groei en veiligheid.
Het gevaar van gentle parenting
Gentle parenting heeft dus een hoop voordelen. Voorstanders van deze filosofie zweren dat door kinderen te onderwijzen in plaats van te straffen, je positieve groei en ontwikkeling bevordert – en dat terwijl je dirftbuien minimaliseert. Deze gentle way of opvoeden past dankzij haar empathische instelling helemaal bij de huidige tijdsgeest.
Maar in die huidige tijdsgeest schuilt ook het gevaar. Dat zit zo. Een onderdeel van de gentle parenting techniek is dat je als ouder bewust op zoek gaat naar het identificeren van de onderliggende gevoelens en onvervulde behoeften van je kind. Die gevoelens en behoeften verklaren namelijk het gedrag. Toch?
Irreële druk
Echter zie je op TikTok vooral portretten van gentle parenting waarbij de ouder, wanneer een kind driftbuien of vervelend gedrag toont, de onvervulde behoefte bij zichzelf zoekt. Dat maakt het gedrag de schuld van de ouder. De ouder had dit kunnen voorkomen. En hiermee komt er een irreële hoge druk te liggen op vaders en moeders.
Want verrassing: je kunt het als ouder niet altijd goed doen. Je hoeft niet altijd correct te reageren op je kind – dat hebben tientallen jaren van onderzoek uitgewezen. Dit onderzoek concludeert zelfs dat je het als ouder maar in de helft van de gevallen juist hoeft te doen voor het gewenste effect.
Consistent zijn, volgens een vast patroon reageren, je inleven terwijl je ook grenzen wilt stellen, een gevolg geven aan consequenties, rekening houden met de mentale toestand van je kind, hun ontwikkeling analyseren… Gentle parenting is nogal eh, veel. En één persoon kan fysiek niet – zonder zijn verstand en gevoel van eigenwaarde te verliezen – voor een ander mensen zorgen, zo volledig als het beeld dat op TikTok is geschetst.
Wil je meer lezen over de bekendste opvoedstijlen van dit moment? Wij zetten er vier voor je op een rij.
Aware Parenting: alles wat je wil weten over deze opvoedstijl