Gen Z en emoji’s: wat ze écht bedoelen (en waarom jij het waarschijnlijk mis hebt)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Femoji-cheat-sheet.jpg)
Net als de rest van Nederland zijn ook wij in de ban van de Netflix-serie Adolescence. De serie maakt pijnlijk duidelijk hoe groot de kloof is tussen Gen Z en Gen Alpha en wij, de ouders van die groepen kinderen. Als je denkt dat de brein-emoji niets meer betekent dat een goed stel hersens en een donut een zoete lekkernij, lees dan vooral verder en bekijk de handige emoji cheat sheet.
De generatiekloof in emoji-gebruik is fascinerend, soms hilarisch en na de inmiddels wereldberoemde Netflix-serie ook beangstigend. We dachten dat we het internet inmiddels wel onder de knie hadden, maar niets blijkt minder waar. Kijk, we weten heus wel dat een aubergine-emoji niet staat voor iets wat we vanavond op ons bord hebben liggen, maar dat een spookje staat voor vrouwenhaat en een paarse hartje voor lust, dat wisten we dan weer niet. Terwijl dit wel de manier is waarop onze kinderen met elkaar online communiceren. De Netflix-serie Adolescence legt op scherpe en confronterende wijze de digitale leefwereld van jongeren bloot.
Waarom het belangrijk is dat wij ouders dit begrijpen
Voor Gen Z zijn emoji’s dus geen leuke plaatjes, maar onderdeel van hun taal. Ze zeggen iets over hoe je je voelt, hoe ‘cool’ je bent, en ja soms zelfs over je seksuele voorkeuren. Wat voor ouders een vriendelijke smiley is, kan voor jongeren een sarcastische sneer zijn. We zeggen ‘kan’, want je kunt het vlammetje echt nog wel gebruiken in de context ‘hot’, maar het kan ook ‘drugs verbranden’ betekenen. Dit geldt ook voor alle andere emoji’s die gebruikt worden. Ze hebben meerdere betekenissen die per generatie of met wie je appt kunnen verschillen.
Als we écht willen weten wat er in het hoofd van onze kinderen omgaat, moeten we hun taal leren spreken, ook digitaal. Dat betekent: niet alleen weten wat ze zeggen, maar ook hoe ze het zeggen. Emoji’s zijn daarbij een soort digitale lichaamstaal. Wie die taal niet begrijpt, mist de helft van het gesprek. Het is daarom enorm belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er speelt in het leven van je kind. Marjolein van Tilburg, founder van ChatLicense, legt uit: “Sta open voor deze manier van communiceren onder jongeren en gebruik de cheat sheet als een gespreksstarter met je kind.”
Cheat sheet emoji’s: wat betekenen ze voor Gen Z?
ChatLicense maakte die handige emoji-cheat sheet met de nieuwste betekenissen van populaire emoji’s onder jongeren. Superhandig voor ouders die hun skills willen bijspijkeren (en gênante vergissingen willen voorkomen). Wij mogen ‘m delen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Femoji-cheat-sheet.jpeg)
ChatLicense: het zwemdiploma voor de eerste smartphone
Marjolein legt uit: “ChatLicense is een game waarmee kinderen hun ‘telefoondiploma’ kunnen halen, via films, animaties en quizzes. Alles komt aan bod: chatten, gamen, surfen, cybersecurity, digitale gewoontes en mentale weerbaarheid. De Oudergids van de app neemt volwassenen mee in de online wereld van kinderen, om ze hierin veilig te begeleiden en met ze in gesprek te blijven. ChatLicense is een social enterprise, opgericht door ouders die een tool misten om de mobiel op een goeie manier te introduceren. Dat is nu de eerste app op de eerste smartphone, met als doel: happy cyber vibes!”
Is jouw kind verslaafd aan zijn telefoon? Zo herken je een telefoonverslaving