Eindelijk weer opa en oma knuffelen. Dat is belangrijk, want we hebben een beetje huidhonger…
Huidhonger. Nee, dit is niet de titel van de nieuwste horrorfilm. Huidhonger is in feite een verdrietig verschijnsel dat ontstaat als je lang niet meer bent aangeraakt en/of verlangt naar huidcontact. Er ontstaat dus een gebrek aan aanraking. Een situatie die al makkelijk kan ontstaan en meer invloed heeft op wij mensen dan je zou denken.
Wat is huidhonger?
Je komt thuis en je krijgt een kus van je partner. Zodra je de woonkamer binnenloopt rennen de kids op je af en krijg je een stevige knuffel van ze. Je geeft ze een aai over hun bol of houdt hun hand vast. ‘s Avonds op de bank en in bed lig je nog lekker in de armen van je partner. Het zijn allemaal kleine aanrakingen op een dag waar je misschien niet eens meer bij stilstaat. Maar voor iemand die last heeft van huidhonger, is er een gebrek aan al deze aanrakingen. Het gebrek kan zelfs zo aanwezig zijn dat degene bij een lichte aanraking een soort schok voelt. En er een gevoel van gemis ontstaat, omdat ze wel graag aangeraakt willen worden.
Niet alleen eenzame mensen hebben een gebrek aan aanraking
In eerste instantie zal je misschien denken: dit zal toch vooral voorkomen bij mensen die eenzaam zijn, of die – om wat voor reden dan ook – weinig sociale contacten hebben? De realiteit blijkt anders en een stuk zorgwekkender in elkaar te zitten.
Digitalisering
Door alle moderne technologieën en digitalisering is het namelijk zo dat we minder ‘echt’ met elkaar in contact staan. We zijn tegenwoordig sneller geneigd om op ons mobieltje te gluren en een appje te sturen dan dat we nog veelvuldig bij elkaar op de koffie gaan. We raken elkaar steeds minder aan, waardoor we ook steeds minder aan de dagelijkse behoefte aan aanraking voldoen.
LEES OOK: Pasgeboren baby’s aanraken werkt pijnstillend
Me too
Daarnaast wordt huidhonger ook gelinkt aan de Me Too-beweging. Hierdoor zou namelijk de kans op een fysieke aanraking verkleinen doordat we als maatschappij voorzichtiger met elkaar omgaan en banger zijn om een verkeerde indruk te wekken bij aanraking. We leggen dus misschien minder makkelijk bij een ander een hand op de schouder, op de rug of geven een omhelzing of kus op de wang. Dit kan bijvoorbeeld gelden tussen collega’s maar ook tussen leraren en leerlingen.
Gebrek aan aanraking na een relatie of als vrijgezel
Maar je kunt ook een gebrek aan aanraking ervaren als je relatie bijvoorbeeld na jaren uitgaat. Als je dan plots niet meer regelmatig de aanraking van je partner ervaart, kan dit zorgen voor sombere gevoelens. Vooral voor mensen die langere tijd single zijn, kan huidhonger echt vervelend voelen. Ze willen misschien niet per se een relatie, maar missen wel duidelijk lichamelijke affectie.
Knuffelen zorgt voor ontspanning
Dit is niet gek, want uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat knuffelen zorgt voor een fijn gevoel. Zo blijkt dat een omhelzing functioneert als een beschermlaag tegen stress. Uit een ander onderzoek onder partners die tijdens een stressvolle situatie wel of niet geknuffeld werden door hun partner, blijkt dat de knuffelaars minder stressreacties hadden. Bovendien steeg de bloeddruk van de knuffelaars minder. Daarnaast zorgt knuffelen ook dat de productie van oxcytocine in het lichaam toeneemt. Dit hormoon heeft invloed op onze pleziergevoelens bij sociaal contact.
Niet geliefd
Doordat aanraking zorgt voor een fijn gevoel, kan een gebrek aan aanraking juist zorgen voor sombere gevoelens en een verlaagd immuunsysteem. Na een tijdje kan er dan het gevoel ontstaan dat je niet geliefd bent. En kunnen ook depressies, stress, eenzaamheid en angsten toenemen.
LEES OOK: Waarom het juist goed is om kinderen met elkaar te laten stoeien
Huidhonger: niet alleen romantische, seksuele of intieme aanraking
Het gaat bij een gebrek aan fysieke aanraking zeker niet puur om een gebrek aan seksuele intimiteit of een drang op seksueel gebied. Het kan juist ook gaan om simpele aanrakingen zoals een knuffel, hand op de schouder en hand vasthouden. Deze aanrakingen kunnen dus ook gelden tussen vrienden, familieleden en in sommige situaties zelfs tussen vreemden.
Wat dit betekent voor onze kinderen
Onderzoeker Tiffany Field heeft the Touch Research Institute opgericht en deed onderzoek naar het gebrek aan aanraking en het effect dat dit heeft op kinderen. Ze vertelt aan The Guardian: ‘Ik maak me zorgen. Kinderen worden steeds agressiever omdat ze steeds minder aangeraakt worden.’ Uit Fields’ onderzoek blijkt dat kinderen wiens ouders hen minder lichamelijke affectie toonden, opgroeiden tot verbaal agressievere adolescenten dan leeftijdsgenoten die wel meer liefdevol aangeraakt werden in hun jeugd.
Ook Francis McGlone, professor in de Neurowetenschappen en specialist op het gebied van affectief contact en aanraking, ondersteunt dit in The Guardian: ‘Ook ik maak me hier zorgen over. Als ons evolutionaire systeem op welke wijze dan ook wordt verstoord of onderbroken, zoeken de hersenen naar een manier om dit te compenseren. Ze kunnen vervanging zoeken in de vorm van drugs of alcohol. Als een beloningssysteem zoals aanraking wegvalt, gaan de hersenen op zoek naar andere manieren om die beloning te krijgen.’
Tips om een gebrek aan aanraking tegen te gaan
Natuurlijk kun je meer knuffelen met de kids of met je partner, als dit op jou van toepassing is. Maar dit geldt helaas niet voor iedereen. Voor iedereen die behoefte heeft aan meer aanrakingen maar bijvoorbeeld alleen woont, zijn er de volgende tips:
Sporten
Vooral contactsporten waarbij je al snel iemand aanraakt, zijn hier geschikt voor. Dit kunnen intensieve sporten zijn zoals Jiujitsu en worstelen. Maar het kan ook eleganter, zoals salsa dansen waarbij je toch een danspartner nodig hebt.
Massage
Boek een keer een massage bij een beautysalon. Misschien is de drempel de eerste keer hoog, maar je hoeft ook niet meteen voor een full body massage te gaan. Een simpele handmassage bij een manicure kan ook al voldoende zijn. Als dit bevalt, kun je vervolgens met jezelf de afspraak maken om dit regelmatiger te doen op een frequentie die voor jou betaalbaar blijft.
LEES OOK: Is het wel of niet goed als je kind vaak alleen speelt?
Kappersbezoek
Een bezoekje aan de kapper werkt niet voor niets heerlijk ontspannend. De kapper is voortdurend bezig met je hoofd en haar. Zo krijg je een hoofdmassage en worden je haren ingesopt bij het wassen. Het fijne aan de kapper is dat je om de zoveel weken weer langs kunt om je coupe bij te werken. Waardoor je ook regelmatiger aangeraakt wordt.
Vrienden warm begroeten
Je kent ze wel: van die mensen die altijd een arm om iemand heenslaan of altijd begroeten met een knuffel en drie zoenen op de wang. Voor sommige mensen is dat nu eenmaal hun taal van de liefde. Probeer zelf ook vaker zo’n persoon te zijn. Geef je vriendinnen (mits zij dit natuurlijk ook leuk vinden) iedere keer dat jullie afspreken even een stevige knuffel bij het begroeten en afscheid nemen.
Huisdier knuffelen
Fijn knuffelen met een huisdier zoals een hond of kat, telt ook om huidhonger tegen te gaan. Het is ook nog eens gezellig om een huisdier in huis te hebben. Zie je een huisdier niet zo zitten? Dan kan het ook nuttig en leuk zijn om vrijwilligerswerk te doen in een dierenasiel.