Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Hobby en sport 15 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Looten, joinen, noob – huh, wazeggie? Da’s gametaal, mam!

 

Heb je dat ook, dat je steeds vaker met vraagtekens in je ogen naar je kind luistert? Vraag jij bijvoorbeeld gewoon of hij nog geleerd heeft voor zijn Frans-toets morgen, en dan zegt hij dat ‘ie écht de hele middag heeft zitten ‘grinden’. Ofwel: gametaal.

Gametaal..

“Kom, join ook effe!” roept je kind tegen een ander kind. Als je op een feestje een schaal met chips op tafel zet, klinkt ineens de kreet: “Looten, jongens, lootùhhhh!!” En aan tafel, als je kind vertelt over een klasgenoot – “echt een noob” – die hij voor de grap dwars heeft gezeten: “Ik heb hem zitten trollen en toen ging hij rage quitten.” Huh?

Hoezo strooit je kind ineens met allerlei onbekende termen? Maak je geen zorgen, je kind gaat niet slechter Nederlands praten. Het heeft er alleen een nieuwe taal bijgeleerd: gametaal.

Engelse termen

Kinderen die gamen, gaan ook in hun dagelijkse taalgebruik steeds vaker termen gebruiken waar ze tijdens het gamen mee in aanraking komen. Omdat veel spellen multiplayer games zijn, waarbij ze soms tijdens het gamen ook chatten met onbekenden aan de andere kant van de wereld, is Engels de belangrijkste voertaal.

In gametaal zie je dan ook duidelijk Engelse invloeden. Vaak worden Engelse termen op de Nederlandse manier gebruikt. Zo komt ‘joinen’ van ‘to join’, meedoen. En ‘looten’ stamt van ‘to loot’, buitmaken. Ook gebruiken gamers vaak afkortingen omdat dat nu eenmaal sneller gaat dan alles voluit op te schrijven. Soms zijn het bekende afkortingen die ook worden gebruikt op bijvoorbeeld Whatsapp, zoals ‘hgh?’ (‘hoe gaat het?’), LOL (laughing out loud) en OMG (o my God) en ander internetjargon. Maar er zijn ook afkortingen die alleen tijdens het gamen worden gebruikt, zoals GG en WP (lees verder).

Woordenlijst

Per spel kan het verschillen welke termen populair zijn en soms ook wat ze betekenen. In de woordenlijst hieronder leggen we een aantal veelgebruikte termen uit, zodat je voortaan weer snapt wat je kind zegt. Enne, denk om de Engelse uitspraak, want anders val je meteen door de mand.

Noob (of noober, N00B, n00b)

Een slechte of onervaren speler. Deze heb je vast weleens gehoord, want ‘noob’ is misschien wel het meest gebruikte woord in het gamewereldje. In het dagelijks leven gebruiken kinderen het soms uit frustratie als scheldwoord: sukkel.

Joinen

Letterlijk: meedoen. Wanneer je wilt dat iemand aansluit bij een game, roep je diegene op om te ‘joinen’.

Campen

Spelers die als tactiek hebben om lange tijd – soms een heel potje lang – op dezelfde plek te blijven zitten. Heel irritant, vinden veel gamers. Want ja, als je zelf een rustig hoekje in rent en meteen doodgeschoten wordt door een camper, ben je natuurlijk niet blij. En ondertussen haalt die camper zijn scores door zich lekker ergens in een hoekje op de map te verschuilen.

Map

De ‘kaart’ waarop je speelt, het gebied waarin de game zich afspeelt.

Loot, looten

‘Loot’ staat voor buit of beloning. Dit kunnen allerlei items van waarde zijn waardoor je personage beter of sterker wordt. Denk aan kleding, nieuwe wapens, meer bescherming, meer krachten. ‘Looten’ betekent dat je de buit of beloning meeneemt, een ‘loot box’ is een kist of een krat met buit.

Epic

In bijvoorbeeld ‘World of Warcraft’ is ‘epic’ het hoogste niveau dat een speler kan bereiken. Maar ‘epic’ wordt inmiddels vooral gebruikt om aan te duiden dat iets heel gaaf of fantastisch of enorm indrukwekkend is. “Het was echt een epic feestje”, zegt je kind dan bijvoorbeeld als het thuiskomt.

Grinden

Soms moet je in een game lang achter elkaar steeds hetzelfde taakje doen om een hoger level (=niveau) te halen of om iets belangrijks te vinden. Het gaat hierbij om de herhaling. Gamers gebruiken ‘grinden’ ook als ze héél lang hebben gegamed: “Ik heb die game echt zitten grinden.” Ze gebruiken de term ook voor repetitieve handelingen in het dagelijks leven. Dus als je kind Frans heeft zitten ‘grinden’, hoef je je geen zorgen meer te maken over dat proefwerk van de volgende dag.

Rage quitten

Dit zeggen gamers wanneer iemand de game uit frustratie verlaat, bijvoorbeeld omdat hij al heel vaak is neergeschoten. Dus als je kind vertelt dat iemand ging ‘rage quitten’ bij een potje voetbal, snap je nu wat er bedoeld wordt.

Fail

Een fout die iemand maakt. Een ‘epic fail’ kan ook: een enorme fout.

Toxic

Letterlijk betekent dit ‘giftig’, in de gamewereld staat het voor een speler die zich niet gedraagt en daardoor het spel verpest.

Trollen

Je komt ze regelmatig tegen: spelers die het lollig vinden om andere spelers expres van de baan te rijden of opzettelijk te irriteren. Dat tegenwerken noem je ‘trollen’.

PWN, Pwned

PWN (spreek uit: poon) betekent zoveel als: inmaken of verslaan. Als je kind Pwned of gePWNd is, dan snap je misschien waarom het chagrijnig aan tafel zit. En als je ineens de schreeuw ‘PWN’ door de kamer hoort, dan weet je: hier is een epic goal of kill gemaakt.

Nerf

Als iets wordt aangepast of minder waard wordt, dan wordt het ‘generfed’. Met ‘nerf please’ vraagt een gamer om bijvoorbeeld een wapen of vaardigheden wat zwakker te maken zodat er wat meer balans komt in het spel.

Lag

Als je internetverbinding langzaam is of stoort.

Beta

Een versie van de game die bijna af is en nu al gebruikt wordt om te testen.

OP

Als iemand te sterk is.

GG

Afkorting voor ‘good game’. Dit zeggen gamers vaak tegen elkaar aan het einde van een spel of een wedstrijd: mooi potje.

WP

Dit staat voor ‘well played’, goed gespeeld. Wordt net als GG gebruikt om andere spelers een compliment te geven.

Deskundige op gebied van gameverslaving vertelt: dit kun je doen als je kind te veel aan het gamen is

7x feiten en fabels over gamen en kinderen

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.