Gamen slecht? Welnee! Dit is waarom je kind juist moet gamen
Zittend op de bank, starend naar een scherm en tikkend op een controller of de tablet: klinkt herkenbaar? Gamen is populair bij kinderen en vele ouders hebben liever dat hun kind naar buiten gaat of met iets anders gaat spelen. Toch kan zo’n computerspel ook juist goed zijn voor je kind.
Gamen is juist goed voor kinderen
Vaak wordt gamen geassocieerd met iets negatiefs. Kinderen die urenlang staren naar een schermpje terwijl ze op de bank hangen. Niks anders meer willen doen en geen vriendjes meer zien. Natuurlijk, als je kind geen huiswerk meer maakt en sporten overslaat om te gamen, dan kan het problematisch worden. Maar als je kind zo nu en dan voor langere tijd aan het gamen is, is er vaak niets aan de hand. Integendeel: gamen kan juist heel goed zijn voor je kind.
Social skills leren door te gamen
Uit onderzoek blijkt namelijk dat gamen een stuk socialer is dan vaak gedacht wordt door volwassenen. Drie jaar lang onderzocht gedragspsycholoog Geert Verheijen 600 gamende jongeren en daaruit kwam naar voren dat jongeren vaak videogames spelen met elkaar. Dit ging het gevoel van eenzaamheid tegen bij deze kinderen. Daarnaast leren kinderen van het samen gamen om elkaar complimenten te geven over elkaars spel, om samen te werken en om elkaar te helpen. Heel goed voor de social skills dus!
De gedragspsycholoog laat ook weten dat veel online spellen spelen echt niet zo erg is, zolang je kind ook maar andere dingen blijft doen voor de afwisseling. Dus ook buiten spelen met vriendjes en lekker sporten en met iets anders spelen. Een keer urenlang gamen, kan dan ook best.
Nog meer redenen waarom gamen goed is voor je kind:
- Je kind wordt er blij van
- Je kind steekt er wat van op, niet alleen op sociaal vlak, maar hij kan ook andere talen leren door te spelen met kinderen uit andere landen en de algemene kennis wordt beter
- Het gamen hoort bij het sociale leven van een kind: hij kan meepraten met vriendjes over dit favoriete onderwerp
- Kinderen doen samen ervaring op en dat schept een band
Wil je kind graag online spelletjes spelen? Hier kan je op letten
Let altijd op de leeftijdsaanduiding bij games, net als bij filmpjes op bijvoorbeeld Netflix. Die zijn er niet voor niets en games zijn soms levensecht. Is je kind te jong voor een bepaalde game, dan kan dat zorgen voor angsten of stress. Blijf ook altijd praten met je kind over het spelen van spelletjes, door echt interesse te tonen. Zo blijft het een open onderwerp en kan je meteen in de gaten houden wat je kind allemaal speelt en met wie.