Gaan alcohol en Ritalin samen?
Alcoholgebruik en medicijngebruik gaan slecht samen. Alcohol kan de werking van de medicatie versterken of juist verminderen. Als het ene middel het andere middel op deze manier beïnvloedt, spreken we van een wisselwerking of een interactie. ADHD-medicatie heeft duidelijke interacties met alcohol. Maar alcohol kan ook op een indirecte manier gevolgen hebben voor het effect van medicijnen. Als het gebruik samengaat met slaaptekort, maaltijden overslaan en het vergeten of niet volgens voorschrift innemen van medicijnen kan dit voor het ziektebeeld negatieve gevolgen hebben.
Los van de medicatie moeten jongeren met ADHD extra voorzichtig zijn met het gebruik van alcohol. Onderzoek laat zien dat jongeren met ADHD gevoeliger zijn voor verslavingen. Ook het directe, verdovende effect van alcohol lijkt sterker te zijn voor personen met ADHD. Door de verdovende werking van alcohol op het centrale zenuwstelsel kan aandachtsverlies optreden, bijvoorbeeld tijdens het autorijden en personen met ADHD die alcohol drinken hebben nog eerder last van aandachtsverlies.
Gebruik van alcohol in combinatie met Ritalin wordt afgeraden en door de ADHD van je zoon heeft hij een grotere gevoeligheid voor het ontwikkelen van verslavingen en hij zal zich daar op moeten instellen mocht hij ooit stoppen met Ritalin. Dus alcohol is voor je zoon een extra risicovolle stof en hij zal zich zijn hele leven lang bewust van moeten zijn.