Op de basisschool praten over seksuele geaardheid en gender? In Florida wordt het verboden
We denken misschien dat genderdiversiteit steeds maatschappelijker geaccepteerd wordt. Toch is dat lang niet altijd en overal het geval. Zo gaat de staat Florida het onderwijzen van seksuele geaardheid en gender aan kinderen onder de tien jaar verbieden.
Eerder in maart heeft de senaat van de staat Florida een controversieel wetsvoorstel aangenomen dat het onderwijzen van seksuele geaardheid en genderidentiteit aan kinderen tot en met tien jaar verbiedt. Leraren mogen ook niet over dergelijke onderwerpen praten op een manier die “ongepast is voor de leeftijd van studenten” met oudere kinderen en tieners.
Geen onderwijs over gender in Florida
De controversiële wet wordt door tegenstanders en activisten de ‘Don’t Say Gay-wet’ of te wel: ‘zeg geen homo-wet’ genoemd. De wetgeving gaat over meer dan een gebrek aan erkenning. Veel mensen zijn bezorgd dat het taboe maken van alternatieve genderidentiteiten leidt tot meer discriminatie en geweld. Dat is slechts één reden waarom duizenden studenten en leden van de LGBTQ-gemeenschap de straat op gaan om te protesteren.
“Seksuele voorlichting zou onderwerpen over seksuele geaardheid en genderidentiteit al vanaf de kleuterschool moeten adresseren”, zegt Eva Goldfarb tegen DW. Zij is hoogleraar volksgezondheid aan de Montclair State University in New Jersey en co-auteur van een Amerikaans standaardprogramma over seksuele voorlichting.
Goldfarb zegt dat het belangrijk is om gesprekken te voeren die passen bij de leeftijd en ontwikkeling. “Kinderen zien verschillende gezinsstructuren, sommige kinderen hebben twee vaders en sommigen hebben twee mama’s. Ze zien zwangeren en veel 3- tot 4-jarigen hebben jongere broers en zussen die geboren worden. Ze zijn nieuwsgierig”, zegt Goldfarb. “Het is de taak van een leraar om kinderen dit te helpen begrijpen, zodat het niet eng is, zodat het geen taboe is, zodat ze niet bang zijn om deze problemen aan de orde te stellen.”
Ze benadrukt ook dat er op jonge leeftijd een basis moet worden gelegd voor latere complexe discussies. “Niemand zou ooit zeggen: we gaan algebra onderwijzen in de achtste klas, maar daarvóór gaan we kinderen niet leren rekenen.”
Ook in andere staten
Niet alleen in Florida speelt deze discussie. Soortgelijke wetten zijn ook in andere staten aangenomen. In Arizona kunnen leraren worden verplicht om ouders te informeren wanneer hun kinderen het onderwerp genderidentiteit ter sprake brengen. In Indiana moeten scholen mogelijk toestemming van de ouders vragen om over seksuele geaardheid te praten; terwijl Oklahoma een wetsvoorstel heeft ingediend om boeken over dit onderwerp uit schoolbibliotheken te verbieden.
De reden: conservatieven zijn bang dat onderwijzen in genderidentiteit kinderen zou aanmoedigen om homoseksueel, lesbisch, transgender of queer te worden. Volslagen onzin natuurlijk zegt Goldfarb. “Er is geen enkel bewijs dat wat je op school leert, je seksuele geaardheid of je genderidentiteit kan veranderen”, zei ze. “Zo werkt het niet.”
Protesten
In een recent onderzoek door opiniepeilingsbureau Ipsos, waren bijna twee van de drie Amerikaanse respondenten tegen wetten zoals die in Florida. Bovendien gingen vele duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen het wetsvoorstel, waaronder veel studenten. Zij willen de wet zeker niet. Ouders, aan wie wordt beloofd dat ze meer inspraak zullen hebben, stellen het op prijs dat iemand zulke onderwerpen doceert, zei Goldfarb. Ze voegt eraan toe dat de meeste ouders geen experts zijn en dat ze seksuele voorlichting op scholen waarderen.
Seksuele voorlichting: de volgende lessen moet je je kind meegeven