Leer je kinderen kritisch denken met deze filosofische vragen
Onderwijsexperts zeggen dat het huidige vakkenpakket toe is aan vernieuwing. Alle voorstellen hebben één einddoel: van onze kroost sociale, gelukkige en kritische burgers maken. Zelfstandige en zelfdenkende volwassenen die barsten van het zelfvertrouwen. Dat is wat veel ouders nastreven met de opvoeding van hun kind.
School helpt daarbij, maar ook thuis kun je veel doen om je mini te begeleiden in deze bijzondere reis. Samen filosoferen, kan jouw kind helpen een kritische denker te worden. Dit is wat filosofie voor jouw kind kan betekenen, aldus ons zusje Famme.
Wat is filosofie?
Heel kort samengevat is filosofie ‘vragen stellen’ en zelf nadenken. Het is de zoektocht naar wijsheid. Als je filosofeert, verwonder je je over alles wat je ziet. Eigenlijk is dat precies wat kinderen altijd al doen. De bekende ‘waarom-fase’ van kinderen, bijvoorbeeld, laat dit goed zien.
De meeste volwassenen vragen zich deze dingen niet meer zo snel af. Ze hebben alles namelijk al zó vaak gezien en gedaan. Dit is de reden dat ze zich minder verwonderen over het leven. Jammer, eigenlijk.
Hoe filosofeer je met kinderen?
Filosoferen hoeft niet per se moeilijk te zijn, is leuk en het kan jouw kind helpen met zijn persoonlijke ontwikkeling. Ook zorgt het ervoor dat je je kind beter leert kennen. Vanaf ongeveer 4 jaar kunnen kinderen al filosofisch nadenken. Jouw rol is vooral de juiste vragen stellen, en ze helpen hun mening te verwoorden.
Kies een rustig moment om samen met jouw kind te filosoferen. Een moment waarop er tijd is om na te denken over antwoorden, en je dieper in kunt gaan op onderwerpen.
Filosoferen per thema: voor jezelf opkomen en de dood
Filosoferen is een goede manier om bepaalde thema’s te behandelen. Als je bijvoorbeeld ziet dat je kind het moeilijk heeft om voor zichzelf op te komen, kun je vragen stellen die hierbij passen.
Waarom doen we aardig?
Is iedereen gelijk?
Mag je geweld gebruiken?
Is de president belangrijker dan iemand anders?
Mag je iemand pijn doen?
Wanneer ben je gelukkig?
Waarom hebben we regels?
Wat is een goede relatie?
Kun je de baas over iemand zijn?
Of als er iemand in je familie is overleden, kun je hier passende filosofische vragen bij stellen.
Wat is doodgaan?
Kun je leven zonder dat je doodgaat?
Waar was je voordat je in mama’s buik zat?
Wat is er na het leven?
Wat is afscheid nemen, wat betekent dat?
Wat is voor altijd?
Hoe voelt leven?
Hoe voelt dood?
Waar gaat je lichaam naartoe als je dood bent?
Algemene filosofische vragen
Ook zonder belangrijke aanleiding kun je filosofische vragen stellen over het leven. Deze vragen kunnen heel simpel lijken, maar de antwoorden zijn vaak heel bijzonder. Onthoud goed dat er geen goed of fout antwoord is.
Het gaat om de zoektocht naar het antwoord, niet om het antwoord zelf. Het antwoord kan ook veranderen, of flexibel zijn. Andere vragen die wat lichtere thema’s behandelen zijn onder andere:
Moet je naar school?
Kunnen dieren denken?
Waarom dragen we kleren ook als het warm is?
Wie is de baas van de aarde?
Zijn jongens en meisjes gelijk?
Is het heelal oneindig?
Er zijn veel interessante boeken en spellen, speciaal voor kinderen. Boeken helpen dieper in te gaan op filosofische vragen, en filosofische spellen maken het filosoferen actief. Ideaal voor de regenachtige herfstdagen.
Bron: Famme
Meer over opvoeding?
- 8 dingen die je kunt meenemen uit je eigen opvoeding om het ouderschap makkelijker maken
- Zijn jij en je partner het niet eens over de opvoeding? Zo los je het op
- 8 boeken over opvoeding en ouderschap die iedere ouder wel kan gebruiken