Redactie
Redactie Puber 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Festivals, feesten, pubers en (geen) alcohol

Vroeg of laat komt het moment dat je puber uitgaat. Met vrienden naar een festival of ander feest. Plekken waar meestal alcohol wordt gedronken. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Uitgaan anno nu

Sinds er aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol meer verkocht mag worden, lijkt het erop dat ook het uitgaansleven is veranderd. Pubers zoeken elkaar vaker dan vroeger thuis op om daar samen een feestje te bouwen. Gaan ze op stap dan gaan jongeren tegenwoordig vaak naar festivals of (dorps)feesten. Cafés zijn tegenwoordig een stuk minder populair onder kinderen onder de 18 jaar.

Wetgeving

Waar pubers ook uitgaan, onder de 18 jaar mogen zij er niet drinken en ook geen drank aanschaffen. Het is de taak van de gemeenten om dit te controleren. Dit wordt gedaan door BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). De BOA’s kunnen steekproeven doen en begeven zich soms undercover onder het publiek. Als ze een jong persoon alcohol zien kopen, vragen ze die om een identificatiebewijs. Als hij onder de achttien is, is hij in overtreding, net als de verstrekker.

Toch drinken

Volgens een peiling van de NOS in 2014 onder zestien- en zeventienjarigen kan zeventig procent van de jongeren ondanks de regels en controles toch aan drank komen tijdens het uitgaan. Twintig procent gebruikt de ID-kaart van iemand anders en tien procent gebruikt een vervalste ID-kaart. Dat er een celstraf op het laatste staat, lijkt jongeren niet af te schrikken. Er is nog geen onderzoek gedaan naar hoe het ervoor staat in 2015 maar het lijkt erop dat het steeds moeilijker wordt om aan drank te komen tijdens het uitgaan, dankzij steeds strengere controles. Hoe vaak minderjarige jongeren op thuisfeestjes drinken is niet bekend. Feit is dat sommige ouders dit (met mate) toestaan of omdat er geen toezicht is.

Wat te doen als ouder?

Het feit dat je kind eventueel – hetzij met moeite – aan drank kan komen bij het uitgaan, moet geen reden zijn om stappen te verbieden. Integendeel. Pubers hebben een grote behoefte om veel met vrienden te zijn en uitgaan is hier een onderdeel van. Bovendien is het gewoon heel leuk om festivals en feesten te bezoeken. Heb je met je kind de afspraak van NIX gemaakt – niet roken en drinken tot 18 jaar – leg dan uit dat deze afspraak ook geldt tijdens het uitgaan. Als argument kun je bijvoorbeeld aandragen dat uitgaan door het gebruik van alcohol uit de hand kan lopen; er is bijvoorbeeld een grotere kans om in een vechtpartij terecht te komen of tijdens seks over je grenzen te gaan.

Informeer jezelf

Ook is het belangrijk om jezelf goed te informeren. Met wie gaat je kind uit en naar wat voor soort festival of feest? Wat voor soort mensen komen daar en welke leeftijdscategorie is het meest aanwezig. Op een feest met voornamelijk twintigers zal het er tenslotte anders aan toegaan dan op een feest met vooral zestien- en zeventienjarigen. Kijk ook eens op de website van het evenement waar je kind naartoe gaat voor meer informatie. Ben je goed op de hoogte, beslis dan of je de situatie geschikt vindt voor je kind om naartoe te gaan.

Afspraken

Mag je kind uitgaan, maak dan van tevoren goede afspraken. Geen drank is ook geen druppel drank. En bespreek hoe laat hij thuis moet zijn. Wijs hem er verder op dat het belangrijk is om als vrienden op elkaar te letten en dat hij je altijd kan bellen als er iets is. Wat dan ook. En wens hem tot slot heel veel plezier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.