6x feiten en fabels over gezonde voeding voor kinderen, volgens een voedingscoach
Is boterhamworst schadelijk voor de gezondheid van je kind? En is ontbijtkoek een gezond tussendoortje? Voedingscoach Suzanne Vrij zet zes feiten en fabels over gezonde voeding voor kinderen op een rij.
We weten allemaal dat fruit en groente gezond zijn en dat snoepen dat niets is. Maar sommige dingen zijn minder duidelijk. Daarom zes feiten en fabels over gezonde voeding voor kinderen op een rij.
Gezonde voeding voor kinderen
Komen ze!
1. Kies liever niet voor boterhamworst of ander vleesbeleg
Feit. Het is bewezen dat rood vlees en bewerkt vlees niet goed is voor onze gezondheid. Dit geldt vooral als er teveel van wordt gegeten. Het is dus belangrijk om voldoen te variëren.
Wissel het broodbeleg van je kind ook regelmatig af. Elke dag een boterham met worst is niet aan te raden, maar een broodje knakworst kan best af en toe.
Kies voor de avondmaaltijd het liefst voor onbewerkt, rood vlees, daar zitten minder toevoegingen (E-nummers) in. Mijn voorkeur gaat uit naar biologisch onbewerkt vlees. Dit is vaak wat duurder, maar door wat minder te nemen en niet elke dag vlees te eten, compenseer je dit. Eet daarnaast vaker vegetarisch, af en toe kip en het liefst 2 keer per week vis om gezond te blijven.
2. Een paar glazen frisdrank per dag kunnen geen kwaad
Fabel. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen de consumptie van suikerhoudende dranken en een verhoogd risico op diabetes. Daarnaast zorgen frisdranken en fruitsappen voor een verhoogd lichaamsgewicht. Beperk dus het drinken van frisdranken en fruitsappen bij je kind. Kies liever vaker voor thee of water. Af en toe een glas frisdrank mag best, maar geef deze dan als traktatie voor het weekend bijvoorbeeld.
Mag je kind af en toe een glas frisdrank, kies dan liever niet voor de light variant maar voor de gewone. Ondanks dat de light versie gezonder lijkt is dit niet het geval. Light producten bevatten vaak nog slechtere toevoegingen. Bovendien geven ze een minder goed signaal af naar de hersenen qua voldoening. Je hersenen registeren niet dat je lijf genoeg heeft.
https://www.jmouders.nl/7-manieren-groenten-voor-moeilijke-eters/
3. Af en toe een blikje energiedrank is helemaal niet erg
Fabel. Energiedrankjes kan je het beste helemaal vermijden. Eén blikje bevat 2 tot 4 suikerklontjes en meer dan 100 calorieën. Daarnaast bevat het veel cafeïne wat voor kinderen heel ongezond is. Te veel hiervan kan zelfs hartkloppingen veroorzaken. Leg je kind uit wat zo’n drankje met hem doet en wat de gevaren zijn, zeker als ze in de puberleeftijd zijn.
4. Ontbijtkoek bij het ontbijt of als 10 uurtje is een goede keuze
Fabel. Ontbijtkoek bevat weinig vet waardoor het een goede keuze lijkt. Niets is minder waar: een plak ontbijtkoek bevat heel veel suikers én E-nummers. Ook de variant met minder suiker is misleidend. De suikers zorgen alsnog voor veel calorieën. Dit geldt trouwens ook voor eierkoeken.
5. Peulvruchten en noten zijn goed voor je kind
Feit. De nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad adviseert dat we meer plantaardig en minder dierlijk moeten gaan eten. Dus meer fruit, groenten, peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten, bonen enz.) en noten (ongebrand en ongezouten). Dit is inderdaad een gezonde keuze, want deze producten bevatten veel vitamines, mineralen en eiwitten. Peulvruchten verlagen bovendien het cholesterol en daarmee vermindert de kans op hart en vaatziekten.
6. Je kunt beter margarine dan roomboter op brood doen
Fabel. Lang werd ons voor gehouden dat we van roomboter dik werden. Margarine werd aangeraden, ook vanwege de toevoegde vitamines. Maar margarine is bewerkt en daardoor minder gezond. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat roomboter een gezond product is met goede vetten die we nodig hebben.
https://www.jmouders.nl/gezond-eten-leren-kinderen/
Suzanne Vrij is voedingscoach en woont samen met haar man en drie kinderen in ‘t Gooi. Ze schrijft op haar eigen website en voor JM Ouders over alles wat met (gezonde) voeding te maken heeft.