Lise Steegmans
Lise Steegmans Gezondheid 12 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Na tien jaar komt het FAS-project ten einde: hoe leven kinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom?

Ben je boos op je moeder als ze tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken en jij daardoor nu het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) hebt? Hoe is een leven met FAS? Op deze en meer vragen geven kinderen met FAS antwoord in een tien minuten durende film.

De film markeert de afsluiting van het FAS-project, dat tien jaar geleden is gestart om bewustwording voor de gevaarlijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap te creëren.

FAS-project

Voor het project zijn vijf kinderen, Jasmijn, Mila, Lorenzo, Isiah en Marcella, de afgelopen tien jaar gevolgd. Ze waren zes jaar toen het project in 2012 begon en bevinden zich nu volop in de puberteit. Hoe bewegen zij zich door het leven als FAS-kinderen?

Foetaal Alcohol Syndroom

Kinderen met FAS zien er niet alleen vaak anders uit, maar hebben ook concentratie-, geheugen-, leer- en gedragsstoornissen. Daarnaast hebben ze vaak last van een slecht ontwikkeld geweten. FAS is bijvoorbeeld tijdens de schoolvakanties vergeten hoe je moet fietsen. FAS is misschien nooit de klok kunnen lezen. En FAS is niet weten hoe je met anderen moet spelen.

Als de moeder alcohol drinkt tijdens de zwangerschap is dit schadelijk voor het ongeboren kind. In het ergste geval kan dit hersenschade bij de foetus veroorzaken, met het Foetaal Alcohol Syndroom tot gevolg. Elk jaar worden in Nederland ongeveer vijfhonderd kinderen met FAS geboren. Het syndroom is niet te genezen, wel te voorkomen met een simpele handeling: geen alcohol drinken tijdens de zwangerschap.

Alcohol drinken tijdens zwangerschap

Op het moment dat vrouwen zwanger zijn en dit nog niet weten, drinkt nog 24 procent. Dit daalt naar 2,6 procent als vrouwen wel weten dat ze zwanger zijn. Dat bleek onlangs uit onderzoek van het Trimbos instituut. Veel vrouwen passen hun drinkgedrag dus aan en lijken zich bewust van de risico’s van alcoholgebruik vóór en tijdens de zwangerschap.

Ruimte voor verbetering

Tessa Scheffers-van Schayck, wetenschappelijk onderzoeker bij Trimbos, zei daarover: “Dit is positief, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Zo is een doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord dat in 2040 maximaal 4 procent van de zwangere vrouwen alcohol drinkt. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de vrouwen alcohol drinkt, terwijl ze nog niet weten dat ze zwanger zijn. Dit betekent dat er nog veel gedaan moet worden om deze doelstelling te behalen.”

De film en korte docu’s over het leven van kinderen met FAS is te zien via deze website

Ellen’s man was alcoholist: ‘ik vertelde mijn dochter dat papa een ziekte had die alcoholisme heet.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.