Aflevering BOOS over vlogfamilies: ‘Deze beelden komen in netwerken terecht van pedofielen’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Ffamilievloggers-boos-tim-hofman.jpg)
YouTube, TikTok en Instagram staan er vol mee: gezinnen die hun dagelijks leven delen voor duizenden, soms miljoenen volgers. Van ochtendroutines tot eerste schooldagen, van gezinsvakanties tot ziekenhuisbezoeken – heel veel wordt vastgelegd en online gezet. Maar waar ligt de grens tussen onschuldige content en kinderarbeid? In de nieuwste aflevering van BOOS duikt Tim Hofman in de wereld van familievloggers.
Familievloggen is het maken van video’s waarin ouders hun gezinsleven filmen en online delen. In Nederland zijn er meerdere bekende familievloggers die dagelijks of wekelijks hun leven online delen. De filmpjes worden massaal bekeken – ook door andere kinderen – en leveren inkomsten op via advertenties en samenwerkingen met merken. Sommige van die kinderen groeien op voor de camera, vaak al vanaf hun babytijd.
Brengen familievloggers hun kinderen in gevaar?
In de aflevering van BOOS: Hoe familievloggers zoals de Bellinga’s hun kinderen in gevaar kunnen brengen, onderzoekt Tim Hofman hoe kinderen structureel in beeld worden gebracht zonder duidelijke regelgeving of toezicht. Wat opvalt: er is in Nederland geen specifieke wetgeving die kinderen in online content beschermt zoals dat bij kindacteurs wél het geval is. Er zijn geen werktijden, geen verplichte toestemming, geen toezicht op inkomsten.
Tim Hofman spreekt hierover met zestig orthopedagogen, kinderpsychologen en kinderpsychotherapeuten. Zij uiten hun zorgen over de impact van familievlogs op de ontwikkeling van kinderen. Zo ziet 98,11 procent van deze groep deskundigen mogelijke negatieve gevolgen voor de psychische gezondheid van de kinderen. Sociale angst, faalangst en pleasegedrag zijn gevolgen die benoemd worden.
Ook noemen de deskundigen prestatiedruk, een loyaliteitsconflict richting de ouders en mentale druk. Bij 90 procent van de groep deskundigen is van mening dat kinderen die opgroeien in vlogfamilies en onderdeel zijn van die content, onvoldoende worden beschermd tegen mogelijke schadelijke risico’s. Deze bevindingen worden ondersteund door bestaande onderzoeken.
Haatreacties onder de video’s van familievloggers
In de aflevering zien we dat het niet alleen gaat om het dagelijks (en soms ook ‘s nachts) gefilmd worden, maar ook om haatreacties waar de kinderen mee te maken krijgen onder de video’s. Deskundigen noemen het dagelijks filmen van kinderen in hun thuissituatie zelfs een vorm van kindermishandeling. Naast de mentale welzijn van de kinderen wordt kinderarbeid onder de loep genomen. Want kunnen kinderen wel echt kind zijn als ze dagelijks gefilmd worden door hun ouders (en zijn de ouders dan hun werkgever?) en zich op een bepaalde manier moeten gedragen omdat dit goed is voor de views?
Seksualisering van kindfluencers
Ten slotte stelt Tim Hofman de seksualisering van kinderen aan het licht. Zo signaleert Defence for Children Nederland namelijk dat bepaalde content die familievloggers maken het heel goed doet online. “Er wordt bewust gekozen voor dit soort content opnemen met een zeer jong kind”, stelt de organisatie. In zulke content zie je bijvoorbeeld het kind spelen met wit slijm, een mond vol met vloeistof en kinderen in badkleding. Deze beelden komen in netwerken terecht van pedofielen die dit met elkaar delen.
Dit zijn heftige resultaten die Tim Hofman ook voorlegt aan familievloggers met honderdduizenden volgers. Denk aan de Bellinga’s, De Zoete Zusjes, de familie Lakap, De Bakkertjes en Koetlife. Alleen de familie Lakap reageert inhoudelijk. Ramon de Bakker van De Bakkertjes wil niet meewerken aan het artikel, maar reageert toch: “Ik heb het idee dat ik in een slecht daglicht wordt gezet”. Ook zegt hij: “Ik denk dat ik heel erg kijk naar het welzijn van de kinderen”, maar hoe hij dan precies doet, wil hij niet vertellen waarna hij ophangt.
Familievlogger Ruben Koet van Koetlife vindt het eigenlijk niet relevant om aan het programma mee te doen, maar gaat toch in gesprek met Tim Hofman. Hij laat weten dat haatcomments een onderdeel van de maatschappij zijn en je leert je kinderen en een dikke huid mee creëren. Over de risico’s van seksualisering geeft hij als reactie: “Wij laten onze kinderen niet naakt op het strand lopen. Ik zie gewoon kinderen in een zwembroekje. Moet je je kind beschermen tegen mannen die hier iets anders in zien?”
De aflevering van BOOS heeft ons op de redactie ook weer even op scherp gezet. Wat zetten we zelf eigenlijk online als het om onze kinderen gaat en moeten we dat nog wel willen? Hoe denken jullie hierover?
Sharenting: waarom je niet zomaar die foto van je kind in de speeltuin online moet delen