Samen eten met het hele gezin: ‘s ochtends of beter ‘s avonds?
Dat samen eten met het gezin goed is, is wetenschappelijk bewezen. Maar als je het hele gezin aan tafel wil krijgen voor een maaltijd, kun je dan beter inzetten op het avondeten of op het ontbijt?
Het heeft allebei zo z’n voordelen, en nadelen…
Met het hele gezin eten
De voordelen van samen eten met het gezin zijn legio. Samen een maaltijd nuttigen verbetert de communicatie en de tafelmanieren, kinderen bouwen gezondere eetgewoontes op en leren om zowel eten als taken te verdelen.
Hechting
Bovendien blijkt uit onderzoek dat een familiemaaltijd de band tussen familieleden kan versterken. Bij jonge kinderen gaat het dan vooral om het gevoel van veiligheid en samenhorigheid dat familie-etentjes ze geven. En hoewel je bij oudere kinderen misschien verwacht dat ze liever alleen voor de tv eten, is het tegendeel waar. In een studie van de Columbia University gaf 71 procent van de tieners aan praten en tijd spenderen met familieleden tijdens het eten als prettig te ervaren.
Minder cyperpesten en spijbelen
En een maaltijd met het gezin draait natuurlijk niet alleen om het eten. Je voert – als het goed is – ook gesprekken. Dit is goed voor de woordenschat, maar ook voor het inlevingsvermogen en empathie. Uit eerder onderzoek is gebleken dat kinderen die regelmatig met hele gezin aan tafel aanschuiven, minder spijbelen. Ook zijn deze kinderen minder vaak slachtoffer van cyberpesten, halen ze hogere cijfers en kampen ze minder vaak met depressie.
Toch zal het je verbazen hoe weinig gezinnen in Nederland gezellig samen eet. In 2020 was dit slechts één op de drie. Dat terwijl in 1966 het gezin nog gemiddeld drie maaltijden per dag samen at. In 1999 was dat nog maar minder dan één gezinsmaaltijd op werkdagen en twee op weekenddagen.
Familie-ontbijt of familiediner?
Kortom; samen eten heeft veel voordelen. Maakt het dan nog uit of je ‘s ochtends of ‘s avonds samen eet? In principe niet, want het draait om de connectie en de verbinding. Maar nu je het toch vraagt…
De voordelen van een familie-ontbijt
De dag beginnen met een gezamenlijk ontbijt heeft best wat voordelen. Lees zelf maar:
- De start van de ochtend zet de toon voor de rest van de dag.
- Je kunt de intenties, voornemens en wensen voor de dag bespreken.
- Je kunt kijken waarmee je elkaar kunt helpen om de dag goed door te komen.
- Je hoeft geen rekening te houden met hockey of voetbaltraining etc.
- Een goed ontbijt zorgt voor betere schoolprestaties.
De voordelen van een familie-diner
En natuurlijk heeft een familiediner ook zo z’n voordelen:
- Je kunt samen reflecteren op de dag.
- Je hoeft je niet te haasten om op tijd ergens te zijn.
- Je kunt langer natafelen (als er geen druk avondprogramma is met sportclubjes).
- De afsluiting van de dag is een moment om spanning en stress (opgebouwd tijdens een lange school- of werkdag) los te laten.
Welke gezinsmaaltijd is jouw favoriet?