Help je kind met faalangst op school: 7 tips die echt werken
Voor ouders is het moeilijk om te zien dat een kind faalangst heeft. Faalangst kan ervoor zorgen dat een kind zich angstig en gestrest voelt op school. Het kind zet zichzelf onder druk om perfect te presteren, wat juist kan leiden tot een afname van de prestaties.
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen om met faalangst om te gaan. Om kinderen het vertrouwen te geven dat ze nodig hebben om te slagen op school.
7 tips om je kind van faalangst af te helpen
Hieronder staan 7 tips om een kind met faalangst op school te helpen.
1. Benadruk dat fouten maken oké is
Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen om kinderen met faalangst te helpen, is benadrukken dat het maken van fouten oké is. Niemand is perfect en het is normaal om soms fouten te maken. Het is belangrijk om te begrijpen dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het leerproces. Het belangrijkste is om van de fouten te leren en deze te gebruiken om beter te worden.
2. Praat met de leerkracht van uw kind
Als u zich zorgen maakt over de faalangst van uw kind, is het een goed idee om met de leerkracht te praten. Leerkrachten hebben vaak ervaring met het omgaan met faalangst bij kinderen en kunnen tips geven om een kind te helpen.
3. Moedig ontspanningstechnieken aan
Het aanleren van ontspanningstechnieken kan kinderen helpen om hun angst onder controle te houden. Ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen kinderen helpen om rustiger te worden en hun gedachten te verzetten. Ouders kunnen deze technieken aan kinderen leren en ze aanmoedigen om ze regelmatig te gebruiken, vooral tijdens moeilijke toetsen of bij deadlines.
4. Bied ondersteuning
Kinderen vinden het belangrijk om het gevoel te krijgen dat je er voor hem of haar bent. Dit kan betekenen dat je aanwezig bent bij belangrijke evenementen op school, zoals ouderavonden en schoolvoorstellingen. Door een kind te laten zien dat je er bent en dat je om hem of haar geeft, kan hij zich gesteund voelen en meer zelfvertrouwen krijgen.
5. Geef positieve feedback
Kinderen hebben positieve feedback nodig om hun zelfvertrouwen te vergroten. Het is belangrijk om een kind te prijzen voor zijn prestaties, zelfs als deze niet perfect zijn. Geef een kind het gevoel dat hij het goed doet en dat je trots bent op zijn inspanningen.
6. Help bij het plannen en organiseren
Kinderen krijgen vaak te maken met faalangst als zij zich overweldigd voelen. Ze zijn dan niet goed voorbereid. Door te helpen bij het plannen en organiseren van taken en opdrachten op school, kan een kind met faalangst zich beter voorbereid voelen en minder gestrest zijn. Ouders kunnen helpen bij het opstellen van een dagelijkse planning, een takenlijst maken en herinneren aan belangrijke deadlines.
7. Praat over de angst
Door open te zijn over de angst en erover te praten, kan een kind zich begrepen voelen en kan het probleem worden aangepakt. Ook kan het helpen om samen een plan te bedenken om de faalangst te overwinnen. Bijvoorbeeld door het stellen van realistische doelen, hulp te bieden bij de voorbereiding van examens of te kijken naar manieren om stress te verminderen.
Zo herken je faalangst bij kinderen (en dit kan je ermee doen)