Is je kind extreem onhandig? Misschien heeft hij Dyspraxie (DCD)
Ieder kind is weleens onhandig. Maar is die onhandigheid bij jouw kind wel heel erg aanwezig, dan kan er wellicht meer aan de hand zijn. Een moeizaam en moeilijk leesbaar handschrift. Onhandig bewegen, knoeien met eten, langzaam omkleden. Moeite met turnen, balspelen, evenwicht en reactievermogen. Het kunnen allemaal symptomen zijn van Dyspraxie (DCD) een coördinatie-ontwikkelingsstoornis die motorische moeilijkheden veroorzaakt.
Ruim 5 tot 10 procent van de schoolgaande kinderen heeft veel last van onhandigheid, maar lang niet allemaal hebben ze Dyspraxie. Er wordt geschat dat van die 5 tot 10 procent ongeveer 1 tot 2 procent echt Dyspractisch is. Er is met name sprake van Dyspraxie als de motorische stoornis structureel is.
Wat is Dyspraxie?
Dyspraxie is eigenlijk een onrijpheid van de hersenen. met als gevolg dat boodschappen niet goed aan het lichaam worden doorgegeven. Zo’n 2% van de bevolking zou Dyspraxie hebben in verschillende gradaties en varianten. 70% van hen is man. Dyspraxie is een vrij onzichtbare handicap en dat is zowel een voordeel als een nadeel. Omdat het vrij onzichtbaar is kan het voorkomen dat Dyspraxie niet of pas laat wordt gesignaleerd.
Symptomen van Dyspraxie
Niet iedereen die Dyspraxie heeft vertoont dezelfde symptomen. Een aantal van de problemen die mogelijk veroorzaakt worden door Dyspraxie zijn:
- Onhandigheid
- Slechte houding
- Sneller afgeleid
- Onhandig/lomp lopen
- Verwarring over welke hand moet worden gebruikt
- Moeite met ruimte en tijd
- Moeite met orde en structuur creeëren
- Moeilijkheden met het gooien en vangen van een bal
- Gevoelige tastzin
- Sommige kleren oncomfortabel vinden
- Spullen vergeten
- Minder goed korte termijn geheugen.
- Pover bewustzijn van het eigen lichaam
- Problemen met lezen en schrijven
- Een pen niet goed kunnen vasthouden
- Slecht richtinggevoel
- Niet kunnen huppelen, hinkelen of fietsen
- Langzaam leren zichzelf aan te kleden of zelf te eten
- Simpele vragen niet kunnen beantwoorden, terwijl ze wel het antwoord weten
- Spraakproblemen, leren laat praten of praten onsamenhangend
- Fobieën of obsessief gedrag
- Ongeduld
- Kunnen niet tegen haar borstelen of tandenpoetsen of haar- en nagelknippen
- Kunnen niet tegen het dragen van een pleisters
Verschillende vormen
Grofweg bestaan er vier vormen van dyspraxie, die elk ook nog eens in verschillende gradaties en variaties kunnen voorkomen:
- Grove motoriek werkt niet goed; kind heeft moeite met bewegingen waarbij het totale motorische systeem is betrokken (fietsen, gymnastiek)
- Fijne motoriek werkt niet goed; kind heeft moeite met bewegingen van onderdelen van het lichaam, bijvoorbeeld handen of mond (schrijven, spreken)
- Conceptdyspraxie; kind doorziet het concept van een handeling niet (snapt bijvoorbeeld niet waar een schaar voor dient)
- Uitvoeringsdyspraxie; kind weet wel hoe het moet, maar kan de organisatie en uitvoering van de handelingen niet in praktijk brengen.
https://www.jmouders.nl/leerstoornis-nld/