Hoe zit dat? Dit zegt een expert over tandenpoetsen bij kinderen
In de rubriek ‘Hoe zit dat?’ onderzoeken we allerlei belangrijke vragen over het ouderschap en vragen we adviezen aan een expert op dit gebied. Van sporten tijdens je zwangerschap tot je kids veganistisch opvoeden. Deze week gaan we in gesprek met mondhygiëniste Milou Meere over tandenpoetsen bij kinderen.
Hoe zit dat? Een expert over tandenpoetsen bij kinderen
Deze week onderzoeken we hoe je het beste het gebit van je kind onderhoudt, en bespreken we samen met expert en mondhygiëniste Milou Meere onze meest prangende vragen over het onderwerp.
Wanneer begin je met poetsen?
Wanneer de eerste tandjes doorkomen moet je al beginnen met poetsen. Dat is niet altijd makkelijk als je baby nog zo klein is. Milou: “Als het lastig gaat dan kun je in het begin poetsen met een baby- of vingertandenborstel. Je kunt daarvoor speciale babytandpasta gebruiken die zo weinig fluoride bevat dat het niet erg is als ze het een beetje binnenkrijgen of opeten.”
Hoe poets je het beste volgens de expert?
Zodra je kinderen groter worden en meer tanden krijgen moet je ook serieuzer gaan poetsen. Twee keer per dag, twee minuten is het devies. Het belangrijkste is echter niet die twee minuten maar dat je alle plekjes hebt gehad. Milou adviseert om daarom een vaste volgorde aan te houden. “Zo werk je het gebit schematisch af en voorkom je dat je plekjes vergeet.” Dat schematisch poetsen gaat als volgt:
- Begin met de binnenkant van de tanden en kiezen. Poets van rechtsonder naar linksonder en dan van linksboven naar rechtsboven. Iedere tand of kies poets je drie tellen.
- Poets de buitenkant op dezelfde manier.
- En als laatste de bovenkant op dezelfde manier.
Valkuilen bij het poetsen
De meeste gaatjes komen dus doordat er plekjes worden overgeslagen. Een grote valkuil is bijvoorbeeld ook het doorkomen van de eerste blijvende kiezen. Milou: “Wanneer die kiezen net doorkomen achter de melkkiezen liggen ze in het begin nog wat lager dan de kies ervoor. Daardoor worden ze vaak niet goed genoeg gepoetst.”
(Na)poetsen tot tien jaar
Het lijkt misschien oud, maar tot een leeftijd van tien jaar kun je het beste nog zelf de tanden van je kind poetsen. Milou: “Pas als ze ouder zijn dan tien is hun motoriek dusdanig ontwikkeld dat ze echt helemaal zelf kunnen poetsen.” Je kunt ze natuurlijk wel eerst zelf laten poetsen, dat is goed om te oefenen, en het daarna nog eens napoetsen.
Is het lastig om de tanden van je kind te poetsen? Bijvoorbeeld omdat hij of zij er geen zin in heeft en niet stil blijft staan. Leg je kind dan plat op de rug op het bed of op de bank. Zo bewegen ze minder en kun je ook gemakkelijker de achterste kiezen bereiken. Laat je kind de mond ook niet té ver openen, anders staat de mond zo strak dat er achterin weinig ruimte is voor de tandenborstel.
Gaatjes voorkomen
Tandenpoetsen doen we natuurlijk omdat we graag willen voorkomen dat er gaatjes ontstaan. Naast goed poetsen heeft Milou nog een aantal andere tips om gaatjes te voorkomen:
- Poets het liefste met een elektrische tandenborstel. Deze verwijderd de tandplak beter dan een gewone handtandenborstel.
- Hou altijd een half uur tijd aan tussen poetsen en eten. Na het eten is het glazuur namelijk kwetsbaar.
- Spuug de tandpasta wel uit maar spoel het niet grondig na. Zo kan de fluoride wat langer doorwerken.
- Hou per dag vijf tot maximaal zeven eet- en drinkmomenten aan. Dat is vrij weinig, probeer daarom momenten te combineren. Liever dus een koekje bij de lunch dan tussendoor.
- Geef nooit een flesje mee naar bed, ‘s nachts produceer je minder speeksel waardoor het glazuur meer wordt aangetast.
- Drinken door een rietje helpt ook om gaatjes te voorkomen omdat het drinken zo minder langs de kiezen komt.
Opzoek naar een goede kindertandenborstel? Dan zijn deze misschien iets voor jou.
Lees ook:
- Kinderen die meeroken: dit zijn de gevolgen
- Dokter Corrie is terug met een nieuwe Seksvragen Knutselrubriek voor kids
- De griepprik: voor wie is de prik bedoeld en hoe werkt de vaccinatie precies?