Euthanasie voor kinderen jonger dan 12 jaar binnenkort mogelijk
Euthanasie voor kinderen onder de twaalf jaar is momenteel niet mogelijk, maar daar komt misschien verandering in. RTL Nieuws meldt dat de ministerraad vrijdag zal besluiten over een vorm van euthanasie voor kinderen onder de twaalf jaar. De regeling zal van toepassing zijn op kinderen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden en snel zullen overlijden.
Euthanasie is natuurlijk een erg heftige beslissing en daarom een gevoelig onderwerp. Artsen en ouders vroegen de politiek al langer om een oplossing voor een ernstig ziek en lijdend kind. Nederland zou het eerste land zijn waarin euthanasie bij kinderen jonger dan twaalf jaar mag.
Regeling
Er wordt al langer over een regeling gesproken, maar het is een moeilijk onderwerp waardoor veel partijen ermee worstelen. Actieve levensbeëindiging is iets waar coalities over verdeeld raken, daarom mogen Kamerleden hierbij zelf bepalen hoe ze gaan stemmen.
Eerder protocol
Voor baby’s jonger dan één jaar mogen artsen onder strenge voorwaarden, die staan in het ‘Groningen-protocol’, samen met de ouders besluiten een dodelijke dosis medicijnen toedienen. Zo kan er een einde komen aan het uitzichtloze lijden van een baby. Kinderen die ouder zijn dan twaalf jaar mogen in ons land zelf vragen om euthanasie.
Uit onderzoek bleek dat ouders van ernstig zieke kinderen een regeling wilden. Voor kinderen boven de één en onder de twaalf jaar, is er nog niks wettelijk vastgelegd. Ouders kunnen dan wachten tot hun kind overlijdt of voor palliatieve sedatie kiezen. Palliatieve sedatie is het toedinenen van medicijnen waardoor iemand het bewustzijn verliest zodat hij de laatste levenfase niet bewust meemaakt.
Actieve levensbeëindiging
Voor euthanasie van toepassing zou kunnen zijn op een kind, moet er eerst naar de voorwaarden gekeken worden. Zo moet een arts hebben vastgesteld dat er geen andere mogelijkheid meer is om het lijden te stoppen, moeten de ouders toestemming geven en moet er een expert bijkomen om te bevestigen dat er niks anders meer kan worden gedaan.
Het is ook belangrijk dat er met het kind wordt overlegd. RTL Nieuws: “Kinderen worden niet wilsbekwaam geacht, maar voor zover mogelijk moet de situatie zeker met hen worden besproken. Verbale én non-verbale signalen van het kind moeten worden meegenomen.” Als een arts denkt dat het kind niet wil dat zijn leven wordt beëindigd, zal dit ook niet gebeuren. De wil van het kind is sterker en belangrijker dan die van de ouders als zij op euthanasie wilden overgaan.
Columnist Brenda: “Scheiden is lijden, maar geeft ook meer vrijheid”