Aparte maaltijd of met de pot mee eten? ‘Ik lust zelf ook niet alles’
Een tijdje terug deelden we op de Facebookpagina van J/M Ouders het dilemma van Maartje. Haar dilemma luidde: “Een aparte maaltijd maken of met de pot mee eten?” Daar kwamen meer dan 400 reacties op.
Wij delen een greep uit de reacties.
Met de pot mee eten?
“Sinds een tijdje eet onze oudste zoon van zeven jaar opeens veel minder. Hij lust heel veel dingen niet meer, die hij voorheen wel altijd at. Hij is altijd een goede eter geweest, als baby, peuter en kleuter. “Terwijl het hele gezin met de pot mee eet, we hebben nog twee dochters, eet hij als enige zijn bord niet leeg. Waar ik eigenlijk niet op zit te wachten is om een extra maaltijd voor hem te maken. Maar dat zou er wel voor zorgen dat hij in ieder geval iets eet. Of moet ik het zo laten en wachten tot hij vanzelf weer gaat eten omdat hij trek heeft?”
Hier lees je het hele verhaal van Maartje.
1. Lijkt ergens mee te zitten
Rita – “Ik zou mij eerder zorgen maken over school, sportclub of vriendjes. Een kind dat altijd goed eet en plots niet meer, lijkt mij ergens mee te zitten. Probeer op een rustig moment met uw zoon een gesprek aan te gaan, kijken of hij wil/ kan vertellen wat er scheelt. Ga eens op school praten, hoe het daar gaat. Of uw zoon goed meekomt, contact heeft met klasgenootjes, niet gepest wordt.”
2. Kliekje uit de vriezer
Fokalien – “Ik heb 1 zoon en ik maak af en toe wat aparts voor hem of hij krijgt een kliekje uit de vriezer als wij iets eten, bijvoorbeeld zuurkool ovenschotel, wat hij echt niet lekker vindt. Verder moet hij gewoon mee eten, ook al vindt hij het eten dan wat minder lekker. Dan eet hij maar wat minder. Ik hou er dan wel rekening mee dat wij de volgende dag dan wel weer iets eten wat hij wel lekker vindt.”
3. 2 soorten groenten maken
Nicoline – “Ik maak heel vaak 2 soorten groenten, zodat er een keus is. Werkt perfect. Zo kan ik ook eens groenten eten die mijn man niet lekker vindt en andersom. Mijn kinderen zijn nu 16 en 19, maar lusten best veel. Niet alles natuurlijk, maar wat ik niet lust, eet ik ook niet.”
4. Praat er samen over
Katelijne – “Ik denk dat het een fase is en je er samen met hem over moet praten. Ik ben voor eten wat de pot schaft, maar je kunt wel de dingen eventueel apart aanbieden. Of een schaaltje rauwkost op tafel zetten en dan kan hij zelf een boterham maken als hij het niet op eet. Succes ermee.”
5. Twee dingen aangeven die je niet wil eten
Connie – “Hier mochten ze twee dingen aangeven die ze niet wilden eten. Dat mochten ze ook wijzigen, maar niet als het al op tafel staat. Werd er een van die twee dingen gekookt, dan kreeg je een boterham. Werkte perfect. Nu jongvolwassen en eten alles.”
6. Paar keer maken wat hij wel lekker vindt
Ibtissam – “Ik zou geen aparte maaltijd voor hem maken, maar wel bijvoorbeeld een paar keer in de week iets maken wat hij wel lekker vindt (en dat koken voor het hele gezin). Mocht dat ook niet helpen: dan heeft hij blijkbaar niet zoveel voedingsstoffen nodig. Zolang een kind gezond oogt, energiek is (dus dat het minder eten geen nadelig effect heeft op zijn gezondheid) dan zou ik er geen issue van maken.”
7. Verwacht niet dat ze alles lusten
Agatha – “Ik lust niet alles en verwacht dat van mijn kinderen ook niet. Één kind at graag ‘Hollands’ en de andere graag ‘Italiaans’. We aten dat en ook nog ‘Chinees’. Die voorkeuren hebben ze nog steeds.”
8. Het kan dat hij overdag al voldoende binnenkrijgt
Metta – “Ik zou even een aantal dagen bijhouden wat hij overdag eet. Het kan best dat hij met de andere maaltijden en tussendoortjes voldoende binnenkrijgt en ‘s avonds geen trek heeft. Verder hoef je niet gelijk een hele andere maaltijd apart te koken, je kunt ook iets ernaast maken wat hij lekker vindt. Een tweede groenten, rauwkost, kleur op bord en variatie nodigt uit tot eten. Maar het belangrijkste, kijk wat er overdag naar binnen is gegaan.”
Veerle (33): ‘Mijn zoon (7) wil alleen maar brood met smeerworst eten’