Ernstige ziekte partner leidt vaker tot scheiding volgens onderzoek
Als een partner ernstig ziek wordt, verandert dit de dynamiek in een huwelijk of relatie. Bijvoorbeeld in het geval dat een partner de zorgtaken en de rol van mantelzorger op zich neemt. Al gebeurt dit natuurlijk uit liefde en zorg voor elkaar, het kan wel een zware wissel trekken op het gezinsleven en de relatie. Het is een situatie waar iedereen zomaar in terecht kan komen. En helaas blijkt uit het onderzoek dat niet ieder huwelijk hiertegen bestemd is.
De onderzoekers keken hiervoor naar 2.701 huwelijken. Het opmerkelijke resultaat: uit het onderzoek blijkt dat het vooral sneller tot een scheiding komt als de vrouw ernstig ziek is. Mieke Beth Thomeer. socioloog aan de Universiteit van Alabama in Birmingham, doet onderzoek naar ziektes en de kans op een scheiding. ‘Een verklaring is dat vrouwen meer zorg dragen voor hun echtgenoot dan andersom. Veel mannen halen meer voordeel uit een huwelijk dan vrouwen, terwijl vrouwen er meer werk in stoppen’, aldus Thomeer tegen Fatherly. Daarnaast blijken de vrouwen in dit onderzoek ook een grotere supportgroep te hebben in hun omgeving dan mannen. Ze hebben meer vriendinnen en andere sociale groepen bij wie ze terecht kunnen voor (mentale) ondersteuning. Een vrouw heeft volgens het onderzoek dus een groter netwerk om op terug te vallen als haar echtgenoot ernstig ziek wordt. Hierdoor zou het in een een omgekeerde situatie voor de man juist zwaarder vallen om genoeg dezelfde steun te vragen.
LEES OOK: Scheiding? Zo creëer je een nieuw thuis voor je kind
Ernst van de ziekte speelt een rol
Een echtscheiding gebeurt niet meteen als er bij de vrouw gezondheidsproblemen de kop opsteken. De uiteindelijke beslissing hangt af van twee factoren: hoe sterk de relatie is en hoe ernstig de ziekte is. Zo blijkt dat echtgenoten van vrouwen met kanker eerder scheiden. Andere ziektes en aandoeningen zoals een beroerte, hartproblemen of longziekten kunnen een scheiding als gevolg hebben. De precieze beweegredenen zijn verder niet specifiek onderzocht. Zo is niet te zeggen of het bijvoorbeeld op emotioneel vlak allemaal te zwaar bleek voor de partner. Hoe dan ook staat vast dat het tragisch is voor alle betrokkenen.
LEES OOK: Interview: Kinderbehartiger Marlon Dijkhuizen staat klaar voor kinderen tijdens een scheiding
Kanttekening
Er zijn ook een aantal belangrijke kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Ten eerste is dit vooral uitgevoerd onder oudere koppels. Dit is belangrijk omdat het ook kan betekenen dat zij er over het algemeen een conservatievere blik op na houden wat betreft de rolverdeling in een gezin of huishouden. Ten tweede kan een ernstige ziekte dus mogelijk een huwelijk doen stranden, maar dit hoeft natuurlijk lang niet altijd het geval te zijn. Zo kan het ook dat deze moeilijke periode een koppel juist dichter bij elkaar brengt en de band sterker wordt dan ooit tevoren. Een koppel kan dan de ervaring delen bij de vervelende momenten en juist meer genieten van de kleine mooie momenten.