Meer energie in de winter? Laat je puber eens lichttherapie proberen
Heeft jouw puber in de winter weinig energie of zelfs last van depressieve gevoelens? Dan kan je kind last hebben van een winterdepressie, ook wel een winterdip genoemd. Gelukkig is daar met lichttherapie iets tegen te doen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
In de herfst en in de winter is het buiten laat licht en vroeg donker. Het regent veel, het is grauw en grijs en de zon schijnt veel minder dan in de zomer. Het lichaam van je puber kan hierdoor uit balans raken waardoor je kind somber kan worden. Ook veel of juist slecht slapen kan een symptoom van een winterdip zijn. Lichttherapie kan een oplossing bieden.
Wat is lichttherapie precies?
Lichttherapie zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine in de hersenen stopt. Hierdoor wordt de slaapbehoefte minder. Bij lichttherapie krijgt je kind een aantal weken via een speciale lamp sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux aangeboden. Het licht is niet slecht voor de huid, want er zit geen ultraviolette straling in. Met dit licht wordt het effect van natuurlijk daglicht nagebootst. Dit zorgt ervoor dat je puber ‘s avonds makkelijker in slaap valt en in de ochtend makkelijker wakker wordt. Daarnaast zorgt het voor meer energie en een positief gevoel.
Hoe werkt lichttherapie?
Bij lichttherapie gaat je kind in het licht van de lamp zitten. Je zoon of dochter houdt hierbij de ogen open, maar kijkt niet in de lamp. Tijdens de behandeling is het mogelijk om huiswerk te maken, te lezen of op de telefoon een spelletje te doen. De behandeling van lichttherapie is in kuurverband en varieert van 15 tot 30 minuten per keer.
Hoeveel keer lichttherapie?
Hoe vaak je kind naar lichttherapie moet verschilt per kind. Sommige kinderen hebben aan vijf tot tien behandelingen genoeg, andere kinderen blijven de hele winter onder behandeling. De meeste kinderen hebben meerdere dagen per week een behandeling. Vaak zie je snel verbetering maar dit hangt af van de ernst van de winterdepressie.
Thuis of in het ziekenhuis
Merk je dat je puber iedere winter somber is? Dan kan lichttherapie iets voor jouw kind zijn. Ga met je kind naar de huisarts en bespreek het probleem. De huisarts kan jullie vervolgens doorverwijzen naar een ziekenhuis of gezondheidscentrum in de buurt. In veel gevallen krijgt je kind daar de eerste behandelingen. Heeft je kind voor een langere periode lichttherapie nodig? Dan kan je waarschijnlijk thuis een lichtbox krijgen. Die kan je kind gebruiken terwijl het aan het ontbijten is, huiswerk zit te maken of op de bank televisie zit te kijken.