Zo kun je hoogbegaafde kinderen steunen in emotionele uitdagingen
Hoogbegaafde kinderen lopen sociaal en emotioneel gezien vaak voor op hun leeftijdsgenootjes. Toch wordt dit vaak als sociale achterstand gezien, omdat ze niet altijd worden begrepen door kinderen van dezelfde leeftijd. Daardoor lopen hoogbegaafde kinderen soms tegen sociale en emotionele uitdagingen aan waar je hen in kunt ondersteunen.
Emotionele uitdagingen van hoogbegaafde kinderen
Hoogbegaafde kinderen lopen voor in hun ontwikkeling, denken daardoor anders en ervaren de wereld om zich heen anders. Ook ervaren ze emoties op een dieper niveau wat voor emotionele uitdagingen zorgt. Een hoogbegaafd kind kan gevoel voor humor hebben, maar dan op een andere manier dan klasgenoten, omdat zij anders denken. Dat is ook meteen de reden dat het op communicatief vlak niet altijd lekker loopt met kinderen van dezelfde leeftijd.
Dit betekent dus geen sociale achterstand voor het hoogbegaafde kind, maar het betekent dat het niet op een lijn ligt met leeftijdsgenoten. Hierdoor kan je begaafde kind zich onbegrepen voelen of te hoge verwachtingen hebben van een vriendschap. Je kind heeft bovendien intellectuele prikkels nodig en krijgt die niet van leeftijdsgenoten, dat kan dan weer zorgen voor verveling.
Emoties van hoogbegaafde kinderen
Emoties waar hoogbegaafde kinderen (en hun ouders) mee te maken krijgen zijn:
- Intens verdriet of juist intense blijdschap om iets
- Heftige gevoelens van onrecht
- Heftig reageren op anderen
- De wereld anders ervaren: levendiger, scherpzinnig, indrukwekkend, complex en omvattend
Je hoogbegaafde kind heeft dus geen sociale ontwikkelingsachterstand, maar loopt emotioneel gezien voor op kinderen van dezelfde leeftijd. Wellicht haalt je kind wel de gewenste sociale prikkels uit de omgang met oudere kinderen. Dit zijn emotionele uitdagingen waarmee je te maken krijgt als je een hoogbegaafd kind hebt.
Emotionele uitdagingen ondersteunen
Het belangrijkste wat je voor je hoogbegaafde kind kan doen, is het erkennen en accepteren van hun emoties. Met deze tips kom je al een heel eind:
- Leg je kind uit dat de intense emoties die het voelt heel normaal zijn in de ontwikkeling.
- Bespreek regelmatig jullie gevoelens, zowel de positieve als negatieve.
- Zoek iets waarmee je kind intense prikkels of emoties kan reguleren, zoals tekenen of lezen, muziek luisteren of sporten.
- Ondanks de hoogbegaafdheid en het gevoel dat je kind volwassener is dan leeftijdsgenoten, is het in de eerste plaats nog maar een kind. Plezier hebben in spelen of sporten is dan ook heel belangrijk, juist voor die social- emotionele ontwikkeling.
- Help je kind zijn of haar innerlijke wereld vol emoties te accepteren en leer het dat dit juist een sterke kant is van je kind.
Hulp zoeken bij heftige emoties
Soms is het fijn om met andere ouders met een hoogbegaafd kind te praten over deze sociale en emotionele uitdagingen. Andere ouders hebben juist baat bij praten met een therapeut of psycholoog over de intense emoties waar ook zij mee te maken krijgen. Het is altijd goed om hulp te zoeken, wanneer je denkt dat nodig te hebben. Niet alleen voor jezelf, maar uiteindelijk ook voor de omgang met je hoogbegaafde kind.