4 tips om je kinderen emotioneel intelligent op te voeden
Emotionele intelligentie (EQ) is het vermogen om verschillende emoties te begrijpen, deze te kunnen tonen en hier ook mee te kunnen omgaan. Om dat te kunnen, heb je bepaalde vaardigheden nodig, waaronder: empathisch zijn, jezelf kunnen motiveren en zelfbewust zijn. Deze vaardigheden helpen je bij het interpreteren van en reageren op emoties van een ander. Over emotionele intelligentie beschikken is ontzettend belangrijk.
Om je kinderen emotionele intelligentie mee te geven, kun je bepaalde dingen doen in de opvoeding die hier aan bijdragen.
Emotionele intelligentie
Emotionele intelligentie zorgt ervoor dat kinderen ook als ze later volwassen zijn, veel socialer gedrag vertonen. Hierdoor behalen ze over het algemeen meer succes op allerlei vlakken, zoals vriendschappen, relaties, scholing en carrière. Maar hoe zorg je voor een hoog EQ bij je kind(eren)?
1. Benoem gevoelens bewust
Emotionele intelligentie draait om het vermogen om verschillende emoties te begrijpen, deze te kunnen tonen en hier ook mee te kunnen omgaan. Dat betekent dat je al vanaf het moment dat je kindje een baby is, deze emoties zelf ook moet tonen. Zo leren kinderen al op heel jonge leeftijd over emoties. De simpelste manier is nog altijd om gelaatsuitdrukking te tonen en te overdrijven.
Als ze wat ouder worden, kun je emoties goed benoemen en ze ook vragen naar hun emoties en ook over jouw emoties vertellen. Ga je een weekendje weg en slapen je kids ergens anders, zeg dan dat je ze gaat missen maar ook erg blij bent als je ze weer ziet. Het zit ‘m in de kleine dingen, maar maak vooral een gewoonte van het tonen van je eigen emoties en vraag naar de emoties van je kids.
2. Geef het juiste voorbeeld
Daarmee bedoelen we dat je duidelijk aan je kinderen moet laten zien, hoe jij omgaat met je eigen emoties en die van anderen. Ben je verdrietig? Laat ze dan zien hoe je op zo’n situatie reageert en hoe je er zelf voor zorgt dat je je weer beter voelt. Je kinderen nemen dit razendsnel van je over. Het zijn in feite kleine kopieermachientjes die geneigd zijn alles over te nemen van hun jou. Ook onbewust.
3. Spelenderwijs leren
Spelenderwijs leren, speelt een grote rol in het ontwikkelen van een hoog EQ. Het is daarom goed om vaak met je kinderen te spelen, op wat voor manier dan ook. Participeer in hun ‘imaginary play’, speel ‘vadertje, moedertje’ en volg de fantasie van je kind. Dit soort rollenspellen zijn namelijk perfect om emoties te tonen, te benoemen en je kinderen (onbewust) meer te leren over omgaan met deze gevoelens.
4. Besteed veel aandacht aan sociale vaardigheden
Sociale vaardigheden en emotionele intelligentie hebben enorme raakvlakken. Laat je kinderen opgroeien in een omgeving waarin social skills een grote rol spelen. Laat ze veel met andere kindjes spelen, breng bezoekjes aan familie en vrienden en ga vaak naar de speeltuin. Al deze momenten samen vormen de basis van de ontwikkeling van sociale skills. Deze skills hebben ze nodig voor de ontwikkeling van emotionele intelligentie.
Alles wat je wil weten over de intelligentie en het IQ van je kind