Emotioneel vreemdgaan: 3 manieren waarop dit kan gebeuren
Bij vreemdgaan hebben de meeste mensen meteen de associatie dat hun partner (of zijzelf) het bed deelt of zoent met een ander. Niet gek, want dat is dan ook erg straight forward wat fysiek vreemdgaan is. Maar er bestaat ook een andere vorm van vreemdgaan, namelijk emotioneel vreemdgaan. Op dat vlak zijn er drie verschillende soorten manieren van vreemdgaan te onderscheiden.
Relatietherapeut Lucy Jones, zet drie soorten van emotioneel vreemdgaan uiteen om duidelijk te maken wat er onder deze vorm van vreemdgaan valt. Overigens kan er in het echte leven ook enige overlap zitten tussen deze drie vormen en kunnen er hierdoor meerdere herkenbaar zijn.
De 3 vormen van emotioneel vreemdgaan:
1. Restrictief
Deze vorm van emotioneel vreemdgaan wijst zichzelf en komt ook het meeste voor. Dit gebeurt wanneer een man of vrouw voor zijn of haar partner verzwijgt dat hij of zij er nog een ander liefje op nahoudt. Jones beschrijft het als volgt: ‘Je deelt een vorm van connectie met iemand die niet je partner is, zonder dat je partner daarvan afweet. Het maakt daarbij niet uit of je maar bepaalde aspecten van de connectie met die ander verzwijgt voor je partner, of de hele relatie. Het zit ‘m in het doelbewust verzwijgen van de situatie.
De reden waarom de tweede relatie geheim wordt gehouden, kan verschillen. Misschien klaagt degene tegenover de tweede geliefde over zijn of haar partner. Het is dan een manier om zijn of haar hart te luchten. In minder leuke gevallen kan het zelfs zo zijn dat je partner intieme privé-zaken over jou deelt met die ander. Dat is op z’n zachtst gezegd niet fraai.
2. Een emotionele connectie die uit balans/grensoverschrijdend is
Iedereen kent wel de uitspraak dat je je zo goed zou moeten voelen bij je partner dat hij of zij ook zo’n beetje je beste vriend is. Het is aan jou of je het daarmee eens bent of niet. Het zou in ieder geval zo moeten zijn dat je partner de eerste (of een van de eersten) is met wie je nieuws over goede en slechte tijden in je leven wilt delen. Met hem of haar moet je groot nieuws, mijlpalen, diepste gevoelens en problemen willen bespreken. Deze vorm van emotioneel vreemdgaan gebeurt op het moment dat je al deze dingen liever bespreekt met iemand anders dan je partner.
Jones benadrukt hierbij dat vriendschappen naast je relatie gewoon moet kunnen. En dat dit juist gezond is voor je relatie. Maar het kan wel leiden tot emotioneel vreemdgaan als de dynamiek verandert en er een scheve verhouding ontstaat ten opzicht van je relatie. ‘Als je sterkste, meest intieme relatie, er eentje is met iemand anders dan je partner kan dit gezien worden als vreemdgaan. De relatie met je partner lijdt eronder, omdat er essentiële sentimentaliteit tussen jou en je partner verloren gaat naar een ander’, aldus Jones.
LEES OOK: De 5 meest gestelde vragen over vreemdgaan beantwoord
3. De fase vóór fysiek vreemdgaan
Deze vorm van vreemdgaan ontstaat in het ‘vagevuur’ tussen een goede band hebben en een aantrekkingskracht voelen waar je ook daadwerkelijk fysiek verder wilt gaan. Bij deze vorm van vreemdgaan lukt het je niet om de verleiding of het idee van fysiek intiem zijn met die andere persoon af te wijzen of uit je hoofd te zetten. ‘Als er ook maar een beetje het gevoel heerst dat als jij single zou zijn, je waarschijnlijk met deze persoon zou daten, een relatie zou krijgen of een ‘friends with benefits‘ relatie aan zou gaan, dan is het aan te raden om afstand van hem of haar te nemen’, aldus Jones. Ze legt ook verder uit waarom afstand houden van deze persoon zo belangrijk is: ‘Als je in plaats daarvan juist dichter naar deze persoon toegroeit, steeds verder gaat met flirten of het creëren van een hechtere band tussen jullie, dan is dat vreemdgaan op emotioneel vlak.’
Vind je dat maar een lastig gegeven of een te resolute gedachte? Zie het als dat je je met deze persoon voorbereidt op een serieuze romantische relatie samen, terwijl je nog in een relatie zit. Bovendien kan dit alleen maar zorgen voor verliezers. Er wordt namelijk sowieso iemand gekwetst of alle betrokkenen krijgen er verdriet van. Jij omdat je een keuze moet maken (en dus sowieso een van de twee kwetst), je partner omdat er stiekem iets achter zijn of haar rug heeft afgespeeld en de ander omdat die misschien dacht dat er iets moois tussen jullie opbloeide. Denk je er wel aan om serieus voor die ander te gaan en geen afstand te nemen? Dan is het belangrijk dat je richting allebei hier zo snel mogelijk open en eerlijk over bent.
LEES OOK: Anoniem: ‘Na 9 jaar huwelijk, voel ik nog steeds vlinders. Maar niet voor mijn partner’