Als je emoties je tijdens het opvoeden even teveel worden
Hoe lief ze ook zijn, soms willen we onze kids met een grote vaart achter het behang plakken. Niemand kan jou als ouder zo uit de tent lokken als de leden van je eigen gezin. Maar wat kun je doen als je emoties je even teveel worden tijdens het opvoeden?
Hieronder hebben we wat tips voor je klaarstaan waardoor je je hopelijk snel wat relaxter en minder emotioneel voelt.
Als de emoties je als ouder teveel worden
Als ouder wil je niet schreeuwend, rennend en gestrest door het leven gaan. Wat zullen je kinderen wel niet denken als je alleen maar naar ze gilt en boos overkomt? De hoogste tijd om je emoties de baas te blijven en/of ze weer onder controle te krijgen. Op deze manier wordt de sfeer in huis in no time een stuk fijner
Time out
Lopen je emoties zo hoog op en sta je op het punt om heel wat nare woorden of zinnen eruit te laten floepen? Bedenk dan waarmee je bezig bent en stop direct. Geef jezelf even een time out en loop (alleen als het verantwoord is) even weg van de situatie totdat je op adem bent gekomen.
Goed door ademen
Wanneer je boos bent zal je zien dat je ademhaling veel hoger wordt. De hoeveelheid adrenaline in je bloed wordt als je boos wordt hoger. Wanneer je emoties je teveel worden is het slim om goed op je ademhaling te letten. Probeer eens het volgende: vijf tellen inademen door je neus en zes tellen uitademen door je mond. Doe dit een aantal keer en je zal zien dat je snel rustiger wordt en beter kunt nadenken.
Zoek uit wat je dwars zit
Heb je vaker een kort lontje bij je kinderen en/of partner? Probeer dan uit te zoeken wat je dwars zit. Vaak ontstaan emoties om dezelfde terugkomende redenen. Denk bijvoorbeeld aan werk, je relatie die niet zo lekker verloopt, een tekort aan slaap of ziekte van jou, je partner of je kinderen. Ook kunnen er tijdens het opvoeden dingen uit je eigen jeugd opduiken die je triggeren. Door het probleem aan te pakken kun je ongewenste emoties en stress voorkomen.
Praat met je kind
Naast dat je naar jezelf en je emoties kijkt is het ook belangrijk om naar je kind te kijken. Misschien zit je kind iets dwars waardoor het je gaat uitdagen of vervelend gaat doen. Door te praten over jullie gevoelens kun je een betere sfeer creëren.
Niet persoonlijk opvatten
Gelukkig is er niet altijd iets aan de hand. Wanneer je kind boos wordt op jou of heftig reageert dan is dit vaak niet persoonlijk bedoeld. Een kind kan zijn gevoelens nog niet goed uiten. Het vertrouwt jou als geen ander en voelt zich veilig om ook zijn minder prettige emoties en gevoelens bij jou te uiten en op je af te reageren, hoe heftig het ook kan zijn.
10x signalen dat de combinatie werk en ouderschap je teveel wordt