Eindexamenstress? 7 tips om je kind door zijn examens te sleuren
Vandaag startten de digitale eindexamens voor leerlingen van het vmbo. Vanaf 11 mei starten de havo-, vwo- en gymnasium leerlingen met hun eindexamens. De eindexamenperiode is voor jouw kind een tijd vol stress en onzekerheid. Als ouder is het daarom belangrijk dat jij jouw kind zoveel mogelijk steunt gedurende deze periode.
Je puber zal namelijk net wat heftiger kunnen reageren van alle zenuwen, waardoor de sfeer in huis ook wat minder gezellig kan worden. Dat wil je natuurlijk niet. Wij hebben daarom voor jou als ouder een aantal tips die niet alleen je kind, maar ook jou gaan helpen tijdens de examens.
Tips voor eindexamenstress
Zit jouw kind non-stop te studeren en straalt de stress ervan af? Met deze tips sleur jij jouw kind door deze stressvolle periode.
1. Bewegen en sporten
Studeert je kind zes uur lang achter één stuk door en komen ze maar niet weg van achter dat bureau? Dan is het belangrijk dat jij als ouder even ingrijpt. Het is namelijk juist beter voor de leerprestaties van je kind om tussen het leren door een korte wandeling te maken, of een paar keer de trap op en neer te lopen.
Het zorgt voor de stimulatie van cognitieve processen, waardoor informatie sneller wordt verwerkt. Zie het als een mentale reset. Bewegen tussen het leren door is belangrijk. Intensieve beweging, zoals hardlopen, zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon dopamine. Na een hele dag leren kan jouw kind dit zeker gebruiken.
2. Gezond eten
Een gezellige en gevarieerde lunch samen met je kind is niet alleen gezellig, maar ook nog eens hartstikke belangrijk voor hun gezondheid. Gevarieerd en gezond eten tijdens een periode vol stress is essentieel. Zorg ervoor dat jouw kind niet gaat leven op chips, snoep en andere ongezonde troep.
Hersenen hebben koolhydraten nodig om te kunnen functioneren. Ook zorgen een tekort aan ijzer en vitamines voor vermoeidheid, een lage reactiesnelheid en een slechter vermogen om stof te kunnen onthouden. Laat dat nou net zo belangrijk zijn.
3. Samen plannen tegen stress
Niet elk kind is een ster in plannen en niet elk kind kan even goed leren als de ander. Gelukkig bestaan er examentrainingen en kan jij als ouder jouw kind ook een eind op weg helpen. Vraag aan je kind hoe het staat met het maken van hun planning.
Jij kan jouw kind op deze manier helpen en ze daardoor een houvast bieden voor- en tijdens de examens. Ook zijn sites zoals examenoverzicht en examenbundel een handig hulpmiddel voor je kind om de examenperiode door te komen.
4. Studieplek
Een eigen studieplek waar je kind zich volledig kan focussen is erg belangrijk. Of het nou aan hun eigen bureau is, aan de keukentafel of in de bieb. Laat de keuze hierin vrij aan je kind. Voldoende licht, lucht en ruimte zijn dingen waar je aan moet denken voor een studieplek.
Kan jouw kind niet tegen lawaai of pratende mensen op de achtergrond tijdens het leren? Hou hier dan rekening mee. Een koptelefoon met noise canceling of gewoonweg oortjes kunnen hier ook een oplossing voor bieden.
5. Begrip tonen
Een gestreste puber is vaak sneller chagrijnig of kan nogal opvliegend reageren. Bedenk dat deze periode van stress tijdelijk is en toon daarom begrip. Het laatste wat je moet doen als iemand gestrest is, is geïrriteerd raken.
Luister daarom naar je kind en vraag aan hen wat zij van jou als ouder verwachten. Dit zorgt ervoor dat jouw tiener zich begrepen voelt. Probeer ook niet continu over de examens te praten en leg de focus op andere gespreksonderwerpen.
6. Positiviteit
Een positieve sfeer in huis is key tijdens de examens. Negativiteit zorgt voor het verminderen van de concentratieboog. Wees trots op je kind wanneer zij goede cijfers behalen en beaam zeker dat ze goed bezig zijn wanneer er de hele dag geleerd is.
7. Nachtrust
Voldoende nachtrust pakken is over het algemeen al belangrijk, maar in de eindexamenperiode is het extra belangrijk. Door slaaptekort is het moeilijk om je aandacht erbij te houden.
Dit is natuurlijk wel super belangrijk tijdens de eindexamenperiode van je kind. Stimuleer je kind daarom zeker om op tijd naar bed te gaan.
Dilemma: ‘Ik ben het niet eens met het schooladvies dat mijn zoon gekregen heeft’