Momfluencers hebben veel groter effect op mentale gezondheid dan gedacht, therapeut geeft advies
Herken je dat? Scroll je tijdens een werkdag vermoeid door je social media, zie je een momfluencer die met haar perfecte, in havermoutkleur gehulde kindjes door het park flaneert. Je voelt je schuldig dat jij niet de perfecte gezinsdag hebt en voelt je nog ellendiger.
Op social media vind je veel bruikbare informatie over opvoeding en kinderen. Veel momfluencers kunnen je inspireren, bijvoorbeeld met gezinsuitjes, gadgets en kinderkleding. Daarnaast kunnen ze je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat, door herkenbare worstelingen over opvoeding te delen.
Schuldgevoelens
Toch kampen veel moeders die zichzelf vergelijken met momfluencers met schuldgevoelens. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat meer dan 70 procent van de moeders zichzelf op social media vergelijkt met andere moeders en dat dit bijdraagt aan een slecht effect op hun geestelijke gezondheid.
Onderzoekers van webshop Little Sleepies ondervroegen 1.000 moeders met kinderen van 10 jaar en jonger die social media gebruiken naar hun schuldgevoelens. Hieruit blijkt wat velen al vermoeden: ouderschap in een tijdperk van social media vraagt veel van je.
Bijna driekwart van de moeders zegt dat ze zichzelf vergelijkt met andere moeders op social media. Bijna een op de vijf moeders zegt dat sociale media hun opvoedingsstijl negatief heeft beïnvloed, waarbij 40,6 procent van de respondenten toegeeft dat ze soms de ontwikkeling van hun kind vergelijken met die van momfluencers. Bijna 35 procent zegt druk te voelen om ook content te delen op social media die aan de “perfecte” opvoedingsstijl voldoet.
Therapeut Karlijn Wassen ziet zowel positieve als negatieve effecten van momfluencers. Een positief effect is volgens haar de herkenbaarheid. “Je ziet dat andere moeders ook worstelen met gebroken nachten en je ziet de dubbelheid waarbij je niet zonder je kind wilt maar ook snakt naar vijf minuten rust op de wc. Dan is die herkenning ook erkenning wat het moederschap normaliseert. Zo krijg je het idee dat wat bij jou thuis afspeelt, zich ook ergens anders afspeelt.”
Gehaast
De therapeut ziet ook de negatieve effecten van momfluencers. “De druk die een moeder zichzelf op kan leggen en het gevoel dat zij het niet goed genoeg doet. Als je bijvoorbeeld ziet hoe andere moeders ‘met gemak’ hun kind klaarstomen voor het bed en met een gevulde buik, op tijd, in alle rust en kalmte, dan kan ik mij voorstellen dat dat door mijn hoofd zou spoken. Je vraagt je af: ‘Waarom ben ik zo’n gehaaste moeder die altijd net op tijd is, met een knot op de kop en zonder make up?’”
Helpende gedachte
Wassen heeft een helpende gedachte voor moeders die zich schuldig voelen door momfluencers. “Als een momfluencer ervoor kiest om borstvoeding te geven en jij kiest ervoor om dat niet te doen, dan wil dat niet zeggen dat jij het dus niet goed doet als jij voor flesvoeding kiest. Jullie doen het beiden gewoon anders.”
“Geeft een momfluencer je een onprettig gevoel? Dan kun je je afvragen: ’Wat maakt het dat ik me zo voel? Wil ik écht iets veranderen? Moet ik me hier schuldig over voelen?’ Of je kunt er voor kiezen: ik wil alleen inspirerende accounts volgen, dus ik ontvolg dit account dat deze gevoelens oproept.”
Onderzoek schuldgevoelens
Een momfluencer die Karlijn Wassen zelf graag volgt op Instagram is Lois Kruidenier. “Ik vind dit een fijn account om te volgen. Ik weet niet of zij specifiek een momfluencer is, maar ik vind dat zij pakkende teksten schrijft die woorden geven aan gevoelens die ik zelf ook heb.”
Tot slot stelt Karlijn Wassen alle moeders gerust: “Bedenk dat schuldgevoelens niet per se verkeerd zijn, je kunt ze ook nieuwsgierig onderzoeken. Misschien wil je graag iets anders doen en zet dit je aan tot het veranderen.”
Kidfluencers schattig of zielig? ‘Beelden zullen altijd gevonden blijven worden’