Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 27 dec 2021
Leestijd: 5 minuten

Het gevaar van (het ontwikkelen van) een eetstoornis en hoe je als ouder kunt ingrijpen en helpen

Er gaat van alles om in het puberbrein en bovendien is de puberteit een fase waarin er veel aan je lichaam verandert. Meisjes krijgen vrouwelijkere vormen en vaak is dit een periode waarin je je onzeker voelt (zowel over je uiterlijk als je identiteit). Deze onzekerheid kan bij zowel meiden als jongens leiden tot het ontwikkelen van een eetstoornis.

Eetstoornis bij pubers

Naast dat lichamelijke veranderingen tijdens de identiteit een puber onzeker kunnen maken, hebben we tegenwoordig ook te dealen met alle prikkels om ons heen. Jongeren zijn 24/7 online en besteden uren van hun tijd aan social media. Het zijn juist deze social media waar het ‘perfecte plaatje’ wordt geschetst.

Instagram bijvoorbeeld, is zo’n platform waar je erg onzeker van kan worden. De een heeft het beter dan jij of is nog dunner dan jij. Pubers zijn hier enorm vatbaar voor (zeker als ze zoekende zijn naar hun eigen identiteit). Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jouw zoon of dochter een eetstoornis ontwikkelt. Maar wat kun je als ouder doen?

Dit is waar je op moet letten bij vermoedens van een eetstoornis

Er zijn verschillende soorten eetstoornissen die jouw kind kan ontwikkelen: Anorexia Nervosa (misschien wel de meest bekende), Boulimia Nervosa, Orthorexia en een eetbuistoornis. Er zijn een aantal symptomen waar je als ouder op kunt letten die wijzen op (het ontwikkelen van) een dergelijke eetstoornis.

1. Je kind heeft een negatief zelfbeeld

De puberteit brengt hoe dan ook onzekerheid met zich mee voor zowel jongens als meisjes: van het krijgen van een baard in de keel tot ongesteld worden. We hebben het zelf ook meegemaakt en wellicht kun je je nog wel verplaatsen in hoe je deze periode zelf hebt ervaren.

Toch zal het je als ouder opvallen als je kind een negatief zelfbeeld heeft en onrealistische dingen over zichzelf zegt. Blijf als ouder dan ook altijd in gesprek met je kinderen om goed te weten wat er in ze omgaat. Een negatief zelfbeeld kan namelijk het (prille) begin zijn van een eetstoornis.

2. Je kind begint ineens (veel) af te vallen

Het kan zou zijn dat jouw kind al lang met een negatief zelfbeeld struggelt, wellicht zonder dat jij het door had (en geloof ons, kinderen kunnen enorm goed dingen bij je weghouden). Als je kind al aan het lijnen is, kan het zijn dat je dat in eerste instantie niet door hebt of het bij vage vermoedens blijft.

Als je merkt dat je kind echt begint af te vallen, is het belangrijk meteen in te grijpen. Je kind is dan namelijk al op het punt dat hij of zij daadwerkelijk stappen onderneemt om af te vallen. Houd daarom je kind altijd goed in de gaten, dat is lastig zeker tijdens de puberteit als ze meer privacy willen.

3. Je kind gaat extreem veel sporten en bewegen

Het kan ook zo zijn dat je kind extreem veel gaat sporten of bewegen (al helemaal als jullie het eten goed in de gaten houden en hij/zij het wil compenseren met sporten. Als dit toeneemt, is het belangrijk daarover in gesprek te gaan. Het kan zijn dat je kind orthorexia heeft (of aan het ontwikkelen is).

4. Je kind vertoont deze andere symptomen die kunnen duiden op een eetstoornis

Er zijn tal van andere symptomen waar je op kunt letten bij je kinderen. Gaat jouw kind na het eten direct van tafel? Dan kan het zijn dat je kind gaat overgeven op de wc of badkamer. Houdt dit goed in de gaten, loop desnoods ook van tafel om dit te checken.

Pubers willen privacy, maar het kan ook nog een stapje verder gaan. Dat je zijn/haar lichaam bijvoorbeeld echt niet meer mag zien (om afvallen te verbergen) zelfs niet als je zoon of dochter zich omkleed. Als je kind zich extreem veel terugtrekt op zijn/haar kamer is het ook goed dit in de gaten te houden.

Dit is wat je als ouder kunt doen

Laten we voorop stellen dat een eetstoornis een ernstige psychologische aandoening is en dat het belangrijk is dat jij als ouder ingrijpt. Dit is geen fase die ‘wel weer overwaait’ en het is belangrijk dat je hier professionele hulp bij inschakelt. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je als ouder kunt doen om je kind te helpen.

1. Houd je kind in de gaten

Let, ook uit voorzorg, op je puber. Houd bovenstaande symptomen in de gaten maar let ook op het eetpatroon en kook gezond en gevarieerd voor je kinderen (en zorg dat ze voldoende binnen krijgen). Blijf daarnaast ook altijd in gesprek met je puber, weet wat er speelt in het leven van je kind om er vroeg bij te kunnen zijn.

2. Werk aan het zelfbeeld van je kind

Besteed als ouder sowieso veel aandacht aan zelfvertrouwen en het zelfbeeld van je kinderen. Er zijn tal van dingen die je kunt doen om dit te stimuleren: complimenten geven, je kinderen vertellen dat ze prachtig zijn maar ook uitleg geven over wat social media kan doen met je zelfbeeld.

3. Zoek professionele hulp bij (vermoedens van) een eetstoornis

Nogmaals, een eetstoornis is een ernstige psychologische aandoening. Al zit je kind pas in de ‘beginfase’ van deze ziekte, is het heel belangrijk serieus in te grijpen. Dit kan namelijk heel snel erger worden met desastreuse gevolgen. Neem contact op met je huisarts, hij/zij kan je doorverwijzen naar de juiste zorgprofessional.

Fabels over eetstoornissen

  • Alleen meiden kunnen een eetstoornis ontwikkelen: dat is natuurlijk niet waar. Hoewel het over het algemeen vaker meisjes zijn dan jongens, kan dat net zo goed bij een jongen voorkomen.
  • Een eetstoornis gaat vanzelf weer over: dit is ook niet waar en er bestaat ook geen medicijn tegen eetstoornissen. Het is belangrijk dat je professionele hulp zoekt want een eetstoornis is geen fase.
  • Als je een eetstoornis hebt ben je dun: ook dit is niet waar. Een eetstoornis is niet per se gekoppeld aan ondergewicht. Je gewicht kan gemiddeld zijn of je kunt zelfs zelfs overgewicht hebben maar toch kun je een eetstoornis hebben.

Deze tekenen kunnen op een eetstoornis bij je kind wijzen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Lentis.nl

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.