Deze tekenen kunnen op een eetstoornis bij je kind wijzen
Eten is voor het ene kind een groot feest, maar voor het andere kind een zwaar gevecht. Een ongezonde relatie met voeding kan leiden tot een eetstoornis, zoals Anorexia Nervosa of Boulimia. De stoornis ontstaat in de meeste gevallen tussen de 14 en 18 jaar. Pubers zullen dit probleem niet graag met hun ouders bespreken, maar er zijn een aantal signalen waaraan je een eetstoornis op tijd kan herkennen.
Als je één van deze tekenen opmerkt, kan het geen kwaad om de eetgewoonten van je kind (nog) beter in de gaten te houden.
Heb je het vermoeden dat je kind een eetstoornis krijgt of heeft?
Er zijn naast fysieke signalen zoals gewichtsverlies, haarverlies, gebitsproblemen en uitblijvende menstruatie, ook andere tekenen.
1. De ‘gezondheid’ krijgt de hoogste prioriteit
Het is helemaal niet verkeerd als je kind iets meer op zijn of haar voeding let, want in de puberteit kan het gewicht ineens flink toenemen. Het is alleen niet de bedoeling dat je kind uren besteedt aan maaltijdplanningen of feestjes vermijdt vanwege het eten dat daar juist wel of niet is.
2. Opvallend gedrag tijdens etenstijd
Het is algemeen bekend dat pubers een kort lontje kunnen hebben, maar als dit lontje nóg korter is tijdens het eten, kan dit zorgelijk zijn. Er kan sprake zijn van een groter probleem als je kind onrustig is tijdens het eten of liever op andere momenten dan de rest van het gezin eet. Dit zou kunnen wijzen op een eetstoornis.
3. Regelmatig toiletbezoek na het eten
Weet je kind niet hoe snel hij of zij naar het toilet moet vluchten na het eten? Het zou kunnen dat je kind dit doet om (stiekem) te braken. Het is niet per definitie zo dat mensen die aan een eetstoornis lijden weinig tot niets eten. Er zijn genoeg patiënten die evengoed ‘normaal’ blijven eten, maar het vervolgens zo snel mogelijk uitspugen.
4. ‘Lastig’ doen over zaken rondom voeding
Wil je kind bepaalde dingen niet meer eten omdat het ‘slecht’ zou zijn? Moet er per se een bepaald aantal uur tussen iedere maaltijd zitten? Of wil je kind zonder enige aanleiding een gluten- of koemelkvrij dieet volgen? Het kan een teken van een eetstoornis zijn als je kind zich plotseling aan zeer strikte regels rondom voeding houdt.
5. Gebrek aan energie
Als het lichaam van je kind een tekort aan calorieën heeft, zal je merken dat hij of zij sneller of constant vermoeid is. Dat is eigenlijk een logisch gevolg. Een persoon met een eetstoornis kan daarnaast sneller geïrriteerd, minder geconcentreerd en sociaal teruggetrokken zijn.
Lees ook:
- Het gevaar van (het ontwikkelen van) een eetstoornis en hoe je als ouders kunt ingrijpen en helpen
- Hoe praat je tegen je kinderen over eten om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?
- Ondergewicht bij je kind: is het erg en wat kun je eraan doen?