Eerste keer logeren: zo kun jij je kind hierop voorbereiden
De eerste keer logeren is altijd spannend. Dit geldt voor jullie als ouders, want zal alles wel goed gaan met je kind? En voor je kind is zo’n eerste keer zonder jullie ook zeker even wennen. Met deze tips kun jij je kind op die eerste logeerpartij voorbereiden.
Naast dat je het hele gebeuren al dagen van tevoren tot in de puntjes hebt voorbereid – denk aan telefoonnummers die gebeld of geappt kunnen worden in geval van nood en extra setjes kleding voor je kind – kan er nog een factor ontbreken. Hoe goed is je kind eigenlijk voorbereid?
Zo kun je een eerste keer logeren voorbereiden met je kind
Het lijkt geen big deal, even een nachtje logeren bij een vriendje of overnachten op kamp. Maar als je kind dit nooit eerder (bewust) heeft meegemaakt, kan het best een impact hebben. Met de volgende tips kun je ervoor zorgen dat je kind ook weet wat hem of haar te wachten staat.
1. Een keertje oefenen
Gaat je kind dus op schoolkamp of de eerste keer logeren bij een vriendje of vriendinnetje? Dan kan het geen kwaad om de druk wat van de ketel te halen. Dit doe je door het eerst een keer te oefenen in een omgeving die je kind al als veilig en vertrouwd ervaart. Denk aan een nachtje slapen bij opa en oma, dat vinden zij ook weer gezellig.
Daarna kun jij je kind ook laten wennen om te slapen in een omgeving die nieuw voor hem is. Dit kun je eenvoudig oefenen door je kind thuis een keer in een andere kamer te laten slapen.
2. Het bespreken
Ga met je kind in gesprek over het logeerpartijtje. Houd hierbij rekening met zijn angsten en zorgen. Al kan het nog zo goed dat je kind razend enthousiast is, het is ook een nieuwe situatie. In een donkere kamer slapen, zonder mama of papa in de buurt, kan op het moment zelf wel zorgen voor een angstig gevoel bij een kind. Ga hier dus ook zeker niet aan voorbij. Bespreek met je kind wat hij in zo’n geval kan doen. Bijvoorbeeld dat hij het kan aangeven bij een van de andere ouders als hij niet goed kan slapen. Of spreek af dat jullie ‘s avonds voor het slapengaan nog even bellen of appen. En geef eventueel een lievelingsknuffel of favoriete snacks mee, zodat hij toch een beetje iets van thuis bij zich heeft.
3. Goede manieren
Michele Borba, dokter en auteur van het boek Unselfie: Why Empathetic Kids Succeed in Our All-About-Me World: ‘Als je kind naar het huis van een ander gaat, is dit het perfecte moment om je kind te leren een goede gast te zijn’. Je kind is te gast in het huis van een ander en komt zo in aanraking met andere regels dan die hij thuis gewend is. Zo kan het zijn dat ze bij anderen kinderen thuis eerst gaan bidden voor het eten of juist niet. Of dat ze altijd vegetarisch eten.
Het is aan jou of je wilt dat je kind hier wel of niet aan meedoet tijdens het logeren. Maar het is altijd handig om het er met je kind over te hebben hoe de regels bij de ander thuis in elkaar steken. En om je kind mee te geven dat hij zich respectvol gedraagt. Daarnaast is het ook een goed idee om het met de ouders van het vriendje te hebben over hun regels en welke regels jij hanteert en waar jij je prettig bij voelt dat je kind opvolgt tijdens het logeren.
4. Contact met ouders
Het contact met de andere ouders is dus – zoals net al even genoemd – belangrijk. Zo zijn jullie op de hoogte van elkaars regels en doen en laten. Door dit helder op een rijtje te hebben, creëer je ook rust voor jezelf wanneer je kind uit logeren gaat. Je kent immers de ouders en weet hoe zij qua normen en waarden in elkaar steken en zij weten wat jij wel of niet wilt je kind doet tijdens het logeren. Zo kun je bespreken hoelang je kind mag gamen en hoe laat zijn bedtijd is. Het gaat er vooral om dat jij de voor jou belangrijkste regels voor je kind doorgeeft. Die andere ouders zijn niet alleen tijdelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw kind, maar ook voor het in stand houden van de waarden die jij belangrijk vindt in de opvoeding van je kind.
5. Samen verkennen
Als je kind nog niet eerder bij het vriendje thuis is geweest, kan het helpen om daar eerst samen een keer overdag langs te gaan. Laat je kind een middagje bij die vriend thuis spelen om zo alvast te wennen aan de omgeving. Zo voelt je kind zich meer op z’n gemak en leert hij alle gezinsleden kennen terwijl jij er nog bij bent. Bovendien kan hij zo alvast praktische dingen zien, zoals hoe hij vanuit de slaapkamer ‘s nachts naar de WC kan. Het zijn kleine dingen, maar die maken dan ook een groot verschil. Zo wordt de eerste keer logeren een stuk minder eng.
6. Steun bij afzeggen
Laat je kind op de dag zelf toch weten dat hij het niet ziet zitten? Steun hem dan en laat het gaan. Mogelijk is je kind erg zenuwachtig of blijft hij zich er onzeker over voelen. Dit gevoel wordt niet veel beter als hij met tegenzin moet gaan. Stel je kind gerust dat je zal afbellen. Bespreek op een later moment (bijvoorbeeld een dag of twee later) wat er nu precies voor zorgt dat je kind niet uit logeren durft te gaan. Ligt het aan heimwee, onzekerheid of de persoon bij wie hij gaat logeren? Wie weet kunnen jullie zo tot een oplossing komen.
Eerste keer logeren en bedplassen, nachtmerries of niet alleen durven slapen
In deze specifieke gevallen doe je er misschien beter aan om je kind nog niet uit logeren te laten gaan. ‘Als kinderen nachtmerries hebben, in bed plassen of ‘s nachts bij jou in bed kruipen, kun je er niet vanuit gaan dat ze bij een ander kind thuis wel de nacht doorslapen’, aldus Borba. Daar zit wat in. Uiteindelijk is logeren niet absoluut noodzakelijk. Die mijlpaal kan best nog een paar jaar wachten totdat je kind wel helemaal zelfstandig kan slapen. Belangrijker is dat eerst het bedplassen, de nachtmerries of de angst voor alleen slapen wordt aangepakt. In de tussentijd kunnen vriendjes prima bij jullie logeren of ga je voor speeldates overdag.
‘Mijn zoon van 15 wil dat zijn vriendinnetje bij ons blijft slapen. Wat moet ik doen?’