Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Opvoedstijlen 30 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Eerste hulp bij ongeduld

 

Een geduldige ouder zijn, wie wil dat nu niet? Altijd je kind op rustige toon benaderen, nooit uit je slof schieten. Maar de praktijk is vaak weerbarstig en voor je het weet sta je ineens te schreeuwen tegen je kind: ‘Ik ga dit niet nóg een keer zeggen!’ Hoe voorkom je een uitbarsting van ongeduld?

Ben je vaak ongeduldig? Zo ga je er mee om!

Als je druk bent, haast hebt, niet lekker in je vel zit of als je kinderen gewoon vervelend doen, kun je zomaar uit je slof schieten. Misschien ben je in de ogen van je vrienden wel een heel rustig en geduldig persoon, misschien heb je je altijd voorgenomen om nooit uit te vallen tegenover je kinderen, misschien schaam je je wel direct nadat het is gebeurd. En toch kan het voelen alsof je er niets aan kunt doen dat je soms zo ongeduldig reageert.

Wees niet bang: je bent geen uitzondering. Stress in het gezin is heel normaal. Het begint soms al ‘s ochtends vroeg. Je kinderen willen niet uit bed komen, de kleren zijn niet goed, het eten is niet lekker, ze treuzelen, het regent buiten en zelf heb je haast. Je wilt aan het werk, of zorgen dat de kinderen op tijd op school komen. Je hoort jezelf snauwen, en misschien ontplof je wel. Gebeurt dit vaker en wil je er iets aan doen?

Pauzeknop

Kijk eens kritisch naar jezelf: op welke manier kijk je op dit moment naar je kinderen? Ervaar je ze als ‘lastig’ of ‘een hoop werk’ of lukt het je ervan te genieten? De Britse schrijver C.S. Lewis (die van de kronieken van Narnia) zei ooit: ‘Kinderen zijn geen afleiding van werk dat belangrijker is. Zij zíjn het belangrijkste werk.’

Soms is het belangrijk om even op de pauzeknop te drukken, zodat je daarna weer met een frisse blik naar je kinderen kunt kijken. Vier manieren die daarbij kunnen helpen en ongeduld kunnen verminderen:

1. Neem de pauzeknop letterlijk. Het klinkt misschien onmogelijk, maar het is echt beter (voor jezelf, voor de kinderen en voor je werk) dat je af en toe een pauze neemt. Elk moment van rust draagt er namelijk aan bij dat je daarna weer meer aankunt. En dat is beter dan dat je alles laat opstapelen tot je ineens ontploft.

Zorg dat je de tijdens de pauzes iets doet wat je helpt om echt los te komen van je dagelijkse bestaan. Een lunchwandeling maken, even koffie drinken met een vriend of vriendin – wat het precies is, maakt niet uit. Bedenk iets waar je plezier aan beleeft, zo mogelijk buiten de vier muren van je eigen huis. Ook een verandering van omgeving helpt namelijk om afstand te nemen.

2. Schrijf op wanneer je je geduld verliest. Gedachten verwaaien, daarom is het belangrijk dat je op papier in kaart brengt wat er nu precies voor zorgt dat je soms je geduld verliest. Of het nu gaat om de chaos in je huishouden, te weinig tijd voor jezelf, stress op je werk, zodra je weet wat de belangrijkste triggers zijn voor jouw irritatie, kun je per punt bekijken wat je hieraan kunt doen.

3. Heb je een partner, bespreek dan regelmatig wat er gebeurt, ook als je een uitbarsting van ongeduld hebt gehad. Vaak zijn niet alle taken goed verdeeld en wie weet, kunnen jullie de taken nog beter verdelen. Het kan ook helpen om elke week de hele week door te spreken: wie is wanneer weg, wie kan de kinderen naar school of naar de opvang brengen en wat staat jullie allemaal nog meer te wachten? Maak ook duidelijk afspraken over de regels: ontbijten de kinderen aan tafel of op de bank? Wat mogen ze doen als ze klaar zijn met ontbijten en nog tijd over hebben voordat ze naar school gaan? Moeten ze zelf opruimen?

4. Verzin manieren die helpen om de stress te verminderen die passen in je dagelijks leven. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

  • Ga met de kinderen naar buiten om te wandelen, te voetballen of te fietsen.
  • Maak afspraken met de kinderen: ‘Jullie gaan nu 15 minuten rustig spelen, ondertussen drink ik mijn koffie en doe ik iets voor mezelf. Daarna doen we samen iets.’
  • Een speelafspraak regelen voor de kinderen.
  • Hou een gezonde levensstijl aan: ga op tijd slapen, eet gezond, drink genoeg.
  • Bouw tijd in om te sporten.
  • Sta eerder op dan je gewend bent. Op die manier kun je de dag rustig beginnen vóórdat iedereen wakker is.
  • Geef je kind eigen verantwoordelijkheid: een kind van 6 kan prima zijn eigen brood smeren.
  • Bereid zoveel mogelijk voor: dek de tafel al ‘s avonds, smeer het brood van tevoren, leg de kleren en de schoolspullen van de kinderen al ‘s avonds klaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.