Brabantse scholier komt met oplossing tegen eenzaamheid op schoolplein: ‘Het Koosbankje’
Wist je dat psychologen vroeger nog dachten dat kinderen zich niet eenzaam kunnen voelen? Het tegendeel is ondertussen bewezen. Want kinderen, hoe jong ze ook zijn, kunnen weldegelijk eenzaamheid ervaren. Koos (11) uit Gemert komt met een oplossing.
Helaas is Koos niet het enige kind dat zich soms eenzaam voelt. Er zijn tal van andere kinderen die hetzelfde gevoel herkennen. Gelukkig voor de Brabantse school is er door deze slimme scholier een oplossing.
Het Koosbankje
Aangezien Koos zich vaak eenzaam voelde op het schoolplein, besloot hij met de leerlingenraad te gaan praten. Hij bedacht een plan om deze eenzaamheid bij zichzelf en bij andere medescholieren op te lossen.
Koos merkte op dat er niemand met hem wilde spelen. In een interview met Hart van Nederland laat de bedenker van het bankje weten dat hij niet met anderen kon spelen omdat hij vaak te laat naar buiten ging. Op het moment dat hij op het schoolplein kwam, waren andere kinderen al druk aan het spelen en vond hij geen aansluiting.
Moeilijk aansluiting vinden
Bernie Kooistra, interim directeur van de school, bevestigd dat het moeilijk kan zijn om aansluiting te vinden: “We hebben een groot gebouw, 600 kinderen, met veel afdelingen. Voordat iedereen buiten is, zijn er al vaak maatjes met elkaar aan het spelen.”
Maar eenzame dagen op het schoolplein zijn hopelijk door het Koosbankje verleden tijd. Het houten bankje is versierd met de tekst: ‘Wil je samen spelen?’ Kinderen kunnen in het vervolg op het bankje plaatsnemen om aan te geven dat ze samen willen spelen. Deze week is het bankje getest met succesvol resultaat.
Eenzaamheid op school
Hoe weet je nu eigenlijk dat jouw kinderen zich eenzaam voelen? Dat is een lastige vraag, want eenzaamheid is niet meteen aan een kind te herkennen. Wanneer je merkt dat je kind verlegen of teruggetrokken is, kan dat betekenen dat hij zich eenzaam voelt.
Het is dan ook belangrijk dat je de tijd neemt om met je kinderen te praten over hun gevoelens. Neem je kind daarbij serieus en zoek samen naar een passende oplossing. En wie weet: wellicht staat het Koosbankje binnenkort op meerdere basisscholen.