De twee grootste valkuilen van een permissieve opvoedstijl
Het opvoeden van kinderen kent vele uitdagingen en iedereen geeft hier op zijn eigen manier vorm aan. Er zijn tal van verschillende opvoedstijlen en je moet ook vooral doen wat goed voelt voor jou en je kinderen. Zo is de ene opvoedstijl heel geschikt voor je kind en kan jij helemaal niks met een andere stijl. Een permissieve opvoedstijl blijkt in ieder geval niet voor iedereen even geschikt te zijn.
Je kind zó veel vrijheden geven, kan namelijk behoorlijk tegenwerken.
Wat is een permissieve opvoedstijl?
Ouders die een permissieve opvoedstijl hanteren, laten veel dingen toe zonder hieraan voorwaarden en grenzen te stellen. Het verbieden van dingen wordt op basis van deze opvoedstijl eigenlijk nauwelijks gedaan. Als ouder geef je toe aan de meeste dingen die je kind wilt vanuit de gedachte dat een kind moet kunnen experimenteren en zelf eigen grenzen leert stellen.
Om dit experimenteren de ruimte te bieden die het nodig heeft, worden er door ouders zo min mogelijk grenzen en regels gesteld aan het gedrag van het kind. Het kind wordt hierbij dus leidend in de opvoeding. De ouders staan achter de keuzes die door het kind worden gemaakt en bieden hiervoor de nodige vrijheid door het kind niet te beperken in deze keuzes. Een groot voordeel hiervan is dat ouders en kind in zekere zin gelijkwaardig zijn aan elkaar.
De valkuilen van een permissieve opvoedstijl
Hoewel het een mooie gedachte is om je kind veel vrijheiden te geven en uit te gaan van de kracht en creativiteit van het kind, kent deze opvoedstijl in twee grote valkuilen.
Allereerst is deze opvoedstijl maar voor weinig kinderen weggelegd. Veel kinderen vinden het namelijk moeilijk om voor zichzelf grenzen te bepalen. Logisch, daar zijn ze tenslotte nog kind voor. De kans is hierdoor groot dat een kind niet alleen bij zichzelf maar ook bij anderen over de grens gaat en niet begrijpt waarom consequenties noodzakelijk zijn.
Daarnaast, en dat is ook een direct gevolg van het bovenstaande, verlies je als ouder het gezag. Jij bent er om regels en grenzen te stellen aan het kind. Juist omdat een kind, zeker wanneer het nog erg jong is, dit zelf (nog) niet kan. Jij biedt handvatten om ze door het leven te leiden en dat is wat de meeste kinderen nodig hebben.
Naast de permissieve opvoedstijl zijn er nog veel meer opvoedstijlen te onderscheiden. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van aware parenting, nacho parenting, gentle parenting, natuurlijk ouderschap, tiger moms, de sneeuwploegouder en de helikopter ouder?
4x opvoedtrends van millenials waar jouw ouders niets van snappen