Tot huilen aan toe liggen kindjes ‘s avonds in hun bed te krabben: wat te doen bij eczeem?
Een behoorlijk aantal kids krijgt ermee te maken: eczeem. Dit kan variëren van een lichte vorm, zo krijgen veel kindjes op enig moment zwemmerseczeem, tot de wat zwaardere en langdurige vormen (zelfs 10 tot 20%). Wat kun je hieraan doen?
Eczeem bij kinderen
Tot huilen aan toe liggen kindjes ‘s avonds in hun bed te krabben. Hopeloos probeer jij ze tegen te houden. Bij jonge kindjes worden soms zelfs handschoentjes aangetrokken zodat ze zichzelf niet open kunnen krabben. Maar ja, wat wil je anders met eczeem? Gek word je ervan.
Wat is eczeem precies? Het komt erop neer dat de barrière(functie) van de huid stuk is. Wat er dan gebeurt is het volgende: omdat de huid stuk is op bepaalde plekken kunnen bacteriën je huid daar makkelijker binnendringen en ontstekingen aan de huid veroorzaken. Dit veroorzaakt irritatie, droogheid en vooraal ook veel jeuk.
De oorzaak
De oorzaak van eczeem kan verschillen maar vaak is het zo dat zware eczeempatiënten bepaalde stofjes missen in de huid. Maar je kunt bijvoorbeeld ook eczeem krijgen als allergische reactie op iets. Dit kun je laten uitzoeken bij gespecialiseerde dermatologen.
Wat doe je als je kindje last heeft van eczeem? Vaak ga je eerst naar de huisarts. Die kan een eerste blik werpen op hoe erg de situatie is en schrijft soms zelf een zalfje voor. Dit kunnen vetcrèmes zijn maar ook hormonenzalf (wat zeker de nodige bijwerkingen heeft en waar je goed over moet nadenken).
Bij wat zwaardere vormen en terugkerende eczeem worden kindjes doorverwezen naar een dermatoloog. Deze kan veel diepgaander onderzoek doen naar de oorzaak. Overigens wordt er niet alleen gedacht in het oplossen met crèmes, het kan ook zo zijn dat je kindje een bepaald dieet voorgeschreven krijgt. Het kan een lange weg zijn naar de juiste oplossing, zeker als je kindje in ernstige mate last heeft van eczeem.
LEES OOK: Koortslip en krentenbaard; alles dat je erover wilt weten