Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Dyslexie 24 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo herken je vroege signalen van dyslexie

Dyslexie kan erfelijk zijn, maar ook komen door de eerste jaren van de ontwikkeling van een baby. Het is een stoornis die er bij je kind voor zorgt dat het moeite heeft met lezen en schrijven. Denk aan heel langzaam lezen of woorden verkeerd opschrijven. Met de volgende signalen kan je dyslexie al op vroege leeftijd herkennen.

Dyslexie is een neurologische aandoening waardoor de manier van taal verwerken anders is bij je kind. Kinderen hebben vaak moeite met het herkennen van klanken in woorden. Hierdoor kan je kind op latere leeftijd problemen krijgen met lezen, schrijven en spellen. Hoe slim je kind is, heeft hierop geen invloed.

Vroege signalen van dyslexie bij kinderen

Vooral als jij of de vader van je kind dyslexie heeft, kan je kind het ook hebben. In dat geval wil je waarschijnlijk snel kunnen concluderen of je kind daardoor ook echt moeite heeft met lezen en schrijven. Met de volgende signalen herken je dyslexie al op jonge leeftijd. Een enkel signaal hoeft niet te betekenen dat je kind dyslectisch is. Vaak heeft je kind meerdere symptomen en is er een jeugdarts, psycholoog of orthopedagoog nodig om de diagnose te stellen.

  • Later praten met dyslexie: Kinderen die later dan andere kinderen gaan praten kunnen de stoornis hebben. Ze beginnen later te praten dan hun leeftijdsgenoten en hebben moeite bijvoorbeeld met het uitspreken van lange woorden.
  • Moeite met rijmen: Ook rijmen kan een uitdaging zijn voor kinderen met dyslexie. Rijmspelletjes bijvoorbeeld, vinden ze lastig.
  • Moeite met letters en klanken: bepaalde klanken kunnen moeilijk zijn om uit te spreken en kinderen me dyslexie kunnen letters van het alfabet door elkaar halen.

Vanaf groep drie gaat je kind leren schrijven. Ook dan zijn er signalen van dyslexie om op te letten:

  • Veel fouten maken met schrijven: vooral in groep drie wordt duidelijk dat je kind constant (dezelfde) fouten blijft maken met schrijven.
  • Langzaam en moeilijk kunnen lezen: leren lezen gaat moeizaam en stukken tekst lezen gaat langzaam. Ook begrijpend lezen kan lastig zijn voor kinderen met dyslexie.
  • Letters verwisselen: ze verwisselen letters die op elkaar lijken zoals de ‘d’ en de ‘b’.
  • Ook zijn dagen en maanden of link en rechts, boven en onder lastig voor kinderen met dyslexie.

Wat als je de stoornis bij je kind vermoed?

Vermoed je dyslexie bij je kind, dan heeft de leerkracht dat waarschijnlijk ook al wel gemerkt. Vaak wordt in dat geval een specialist ingeschakeld, zoals een orthopedagoog of een logopedist voor hulp en ondersteuning. Hoewel dyslexie nooit zal verdwijnen bij je kind, is het wel fijn om de vroege signalen snel te herkennen. Dit kan je kind namelijk helpen bij het leren, maar ook bij het krijgen van zelfvertrouwen.

6 dingen die je nooit meer tegen de ouders van een kind met dyslexie moet zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.