Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 1 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Dyscalculie: de feiten en fabels over moeite hebben met rekenen en cijfers

Heeft je kind moeite met het maken van gemakkelijke sommen, haalt het cijfers door elkaar en is rekenen een hele opgave? Dan kan het zijn dat je kind dyscalculie heeft: een rekenstoornis.

Een kind met dyscalculie heeft dus moeite met rekenen en met ruimtelijk inzicht. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor deze rekenstoornis, het is bijvoorbeeld erfelijk, maar kan ook optreden na een hersenbeschadiging. Dit zijn de feiten en fabels over dyscalculie.

Er is maar één vorm van dyscalculie

Fabel! Er bestaan meerdere vormen van de rekenstoornis, namelijk de volgende drie: het niet of bijna niet kunnen lezen van getallen en cijfers, of ze niet op de juiste manier op kunnen schrijven. Het op de verkeerde plek neerzetten van cijfers en getallen. En moeite hebben met rekenen.

Een kind met dyscalculie heeft alleen moeite met rekenen

Fabel! Omdat getallen en cijfers ook in andere situaties voorkomen, denk aan klokkijken, kan het kind daar ook moeite mee hebben. En ook ruimtelijke oriëntatie is lastig voor iemand met deze rekenstoornis. Het kan dus invloed hebben op het hele leven.

Dyscalculie zegt iets over de intelligentie

Fabel! Er is niets aan de hand met de intelligentie van een kind met dyscalculie. Er zijn genoeg kinderen met deze rekenstoornis die een hoog IQ hebben of zelfs hoogbegaafd zijn.

Dyscalculie kan je genezen

Fabel! Helaas zal een kind met dyscalculie hier altijd last van blijven houden, maar met de juiste begeleiding hoort het gewoon bij het kind. Met professionele hulp leert je kind om om te gaan met zijn of haar rekenstoornis.

2-3% van de kinderen heeft een rekenstoornis

Feit! Maar liefst 2 tot 3% van alle kinderen heeft in meer of mindere mate een rekenstoornis. Kenmerken zijn onder andere: lang op de vingers blijven tellen, getallen omkeren of op de verkeerde plek zetten, moeite hebben met simpele rekensommen, klokkijken gaat lastig en weinig ruimtelijk inzicht.

De rekenstoornis is zeer complex

Feit! Dyscalculie is zeer complex omdat het gaat om meerdere hersengebieden. Daarbij is een getal niet slechts een getal, maar een woord: twee, een cijfer: 2 én een hoeveelheid: II.

Kinderen met dyscalculie kunnen veel stress ervaren

Feit! Omdat rekenen zoveel moeite kost en kinderen zien dat andere kindjes uit de klas het wel lukt, kan dit veel stress opleveren bij je kind. Hij kan het gevoel krijgen te falen en daarom ook faalangst krijgen. Daarom is persoonlijke begeleiding zo belangrijk bij een kindje dat dyscalculie heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Opdidakt

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.