Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Opvoedstijlen 21 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Dus jij wilt groene kinderen? 6 tips!

 

Wil je je kinderen opvoeden tot bewuste burger die zuinig omgaat met de aarde? Je kunt hen op allerlei manieren leren om duurzaam te leven, of ze nu heel klein zijn of al in de puberteit. Zes manieren om je kinderen aan het denken te zetten en tot groene kinderen om te vormen.

6 tips voor groene, milieubewuste kinderen

1. Praten

Het begint ermee dat je zelf het goede voorbeeld geeft en regelmatig hardop uitlegt waarom je bepaalde keuzes maakt. Op die manier wordt het voor je kinderen meer vanzelfsprekend om bewust in het leven te staan.

Probeer bijvoorbeeld te minderen met plastic en ga aan tafel het gesprek aan over duurzaam eten. Leg uit dat je echt niet overal de auto voor hoeft te pakken, maar dat de fiets beter is voor jezelf én voor het milieu.

2. Zuinig

Korter en minder douchen, geen energie verspillen. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar je merkt het ook in je portemonnee. Leer je kinderen om het licht uit te doen als ze de kamer uit gaan, en dat de verwarming echt niet meteen hoger moet als ze het fris vinden.

Zo wennen ze er al jong aan dat ze ook een trui en sloffen aan kunnen doen tegen de kou en dat ze na vijf minuten douchen net zo schoon zijn als na een half uur.

3. Bloeiende tuin

Het is niet alleen mooi, maar ook erg belangrijk: bloemen, planten en bomen in je tuin. Als je een tuin hebt en er liggen alleen een gazon of tegels in, krijgen bijen geen kans. Die hebben namelijk nectar en stuifmeel nodig om weer andere planten te kunnen bestuiven. Zonder bijen groeit ons eigen eten niet.

Van het voorjaar tot de herfst kunnen bijen je hulp gebruiken. Kijk dus eens goed naar je tuin en bedenk hoe je die tot een paradijs kunt maken voor bijen en voor je eigen gezin. Je kunt ook samen met je kind zaadbommen maken om saaie plekken in je omgeving op te fleuren.

4. Koop niets nieuws

Klinkt onmogelijk, maar het kán. Want waarom zou je – afgezien van eten en drinken – steeds nieuwe spullen kopen als er volop keuze is bij Marktplaats en de kringloopwinkels. Daar zitten heel vaak prima spullen tussen.

En het is ook hard nodig dat we dat vaker doen. Want als alle fabrieken ter wereld vandaag zouden stoppen met produceren, dan zijn er nóg genoeg spullen om iedereen de komende tien (!) jaar te voorzien, zo leert de website van Zero Waste Nederland.

Koop je iets tweedehands, sla je drie vliegen in een klap: de verkopers zijn blij omdat hun spullen hergebruikt worden en ze er ook nog iets aan verdienen; jij bent blij met de nieuwe spullen én je bent minder geld kwijt; en het is goed voor het milieu want er hoeven niet wéér nieuwe grondstoffen gebruikt te worden.

Met koopgrage tieners kun je hier een leuke challenge van maken: een maand lang niets nieuws kopen levert een beloning op. (En een maand is eigenlijk niks. Probeer het maar eens een jaar of vijf jaar te doen…)

5. Afval

Kinderen vinden het vaak heel erg als ze op het nieuws zien hoe dieren last hebben van – of zelfs omkomen door – het afval dat mensen achterlaten. Hoe minder afval we produceren, hoe minder er in de natuur (en dus ook de oceanen) terecht komt.

Heb je jongere kinderen en wil je die ervan bewust maken hoe belangrijk het is om duurzaam te leven, doe dan samen met hen een spelletje om te laten zien hoe belangrijk het is om afval te scheiden. En zorg er natuurlijk voor dat je zelf ook het afval goed scheidt.

6. Kijken en lezen

Wil je samen met je kinderen iets lezen, kijken of luisteren dat hen aan het denken zet over duurzaamheid? Kijk dan eens naar deze tips van Milieudefensie.

En heb je echte debaters in huis? Dan voer je misschien ook weleens de discussie over of het nu echt uitmaakt dat je thuis in je eentje je best zit te doen terwijl grote bedrijven veel meer vervuilend zijn en de overheid misschien wel niet genoeg doet. Ongelijk hebben ze niet, maar er zitten twee kanten aan het verhaal. Lees maar eens het boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf‘ van Jaap Tielbeke. En lees dan ook het artikel van Rutger Bregman, ‘Ja, het is allemaal de schuld van Shell, KLM en het systeem, maar zullen we het nu eens over jou hebben?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.