Dit is waarom drugspreventie juist averechts werkt bij kinderen
Je kind aan de drugs, het is een angst die veel ouders misschien wel hebben. Het lijkt daarom voor de hand te liggen om kinderen voor te lichten over de gevaren van drugs. Toch is dat volgens Martha de Jonge, Projectleider Drugspreventie bij het Trimbos Instituut, helemaal geen goed idee. “Dergelijke voorlichting kan een averechts effect hebben”, schrijft zij in haar blog. “Er is meer dan genoeg onderzoek naar hoe je drugspreventie wél effectief aanpakt. Laten we daar gebruik van maken.”
Drugsvoorlichting op scholen, of een spel van de Nederlandse politie waarin kinderen van 12 tot 15 jaar (via animaties) xtc produceren, het zijn misschien initiatieven met de beste intenties, maar toch slaan ze volgens De Jonge de plank mis.
Waarom drugspreventie averechts werkt
De Jonge is duidelijk over waarom het voorlichten over de gevaren van drugs een averechts effect kan hebben op kinderen. Allereerst stelt ze dat van alle scholieren tussen de 12 en 16 jaar 1,7 procent ooit ecstasy heeft geprobeerd. “Dat betekent dat 98,3 procent nog nooit een pilletje heeft aangeraakt”, schrijft De Jonge. Dat maakt het volgens haar niet relevant voor deze kinderen om gewaarschuwd te worden voor de gevaren van drugs. En de kinderen die wél drugs gebruiken zijn zich vaak al bewust van de gevaren, waardoor deze voorlichting niet tot gedragsverandering leidt.
Bovendien kan het volgens haar het beeld scheppen dat drugs veel vaker wordt gebruikt dan dat in werkelijkheid het geval is. Kinderen zullen denken: als ze ons waarschuwen, zullen er wel veel kinderen zijn die ecstasy gebruiken.
Hoe dan wel?
Maar als deze vorm van drugspreventie niet werkt, hoe moet het dan wel? “Preventie van middelengebruik is een uitgebreid wetenschappelijk veld. Er bestaan internationale kwaliteitscriteria, zoals de International Standards of Drugs Use Prevention van de WHO. Daarin staat uitgelegd wat de do’s en don’ts zijn voor preventie van middelengebruik voor elke leeftijd”, zegt De Jonge.
Ook spelen ouders een essentiële rol bij goede drugspreventie. “Hun betrokkenheid is essentieel om een gedragsverandering bij kinderen te bereiken”, schrijft ze. Zij kunnen hun kind ondersteuning bieden en antwoord geven op vragen waar kinderen mogelijk mee rondlopen.